top of page
  • Szerző képeAnita

Izgulás a fotózás előtt: 4 tipp, hogy megszabadulj a lámpaláztól

Frissítve: 2023. ápr. 26.

Kellene néhány jó fotó, de a gondolattól is kiver a víz, hogy egy fényképezőgép előtt pózolj? Nyugi, nem csak téged, és máris megnyugtatnánk: nem is így működik a portréfotózás. A legtöbben teljesen alaptalanul félnek ettől az egész szituációtól, rossz emlékek, tévhitek, önbizalomhiány miatt. Olvass tovább, hogy adhassunk pár tippet, illetve beavathassunk pár kulisszatitokba, hogy eloszlathassuk a félelmeidet!


Ezt teheted, hogy nyugodtabban készülj a fotózásra:


  • Ne azonosulj a félelmeddel! Jó, ha tudod: nem te vagy a béna, aki parázik egy fotózástól, szinte mindenki így érez, aki első alkalommal jön. Van, aki többedik alkalommal is, ha korábban rossz tapasztalatokat szerzett (respect neki, hogy mégis ráveszi magát újra). Szóval nyugodj meg, a félelem normális, mások se magabiztosabbak, ne érezd magad rosszul miatta. A lámpalázas alany nekünk nem új, a „nagyon izgulok” mondat számunkra olyan, mintha a fogorvosnál, kérdeznéd, hogy „ugye nem fog fájni?”

  • Olyan fotóst keress, aki szimpatikus! A hangulatod oldásához kulcsfontosságú, hogy maga a fotós személye ne feszélyezzen, olyan ember legyen, akinek bizalmat tudsz szavazni, akivel szívesen beszélgetsz. Időpontfoglalás előtt minden lehetséges csatornán nézz utána a kiszemelt fotósnak: YouTube, Insta, Facebook, TikTok, weboldal stb. Előzetesen nyugodtan kérdezz a fotózásról, beszélgess vele egy kicsit. Sokkal kevésbé parázol, ha egy olyan fotóshoz mész, akinek tetszenek a munkái, illetve szimpatikusnak tűnik.

  • Felejtsd el a teljesítménykényszert! A félelmed nagy része valószínűleg abból fakad, hogy nem voltál még ilyen fotózáson, azt hiszed, hogy neked majd minden-féle pózolásokat kell tudni, valamiféle teljesítményt várunk tőled. Ez nincs így. Általában nem profi modellekkel, hanem olyan emberekkel dolgozunk, mint te, vagy mint a srác a szomszédból, esetleg a kolléganő a másik asztaltól. Nem tőled várjuk, hogy tudd, milyen póz előnyös számodra, és a lehető leglazábban vágd is magad abba a pózba – azért vagyunk mi, hogy a jó beállítást megtaláljuk, és segítsünk neked ellazulni.

Jó, ha tudod, hogy nem csak te vagy tapasztalatlan: a fotóalanyaink 60-70%-át legfeljebb az iskolai tablófotózás réme kísérti, ami rém kínos volt, és még a kép is béna lett. Nem te vagy az egyetlen, akinek poszttraumás stressz szindrómája van tőle, és emiatt előre szorong a fotózás gondolatától is. De lehet ezt másképp is csinálni, és ha jól választasz, teljesen más élményt kapsz!

  • Ne aggódj a rossz képek miatt! Valószínűleg előre látod magad előtt a képeket, amikbe belepislogsz, belegrimaszolsz, esetleg a kettő egyszerre, bénán tartod a kezeidet, rosszul áll a hajad stb. Ilyen képek MINDENKIRŐL születnek egy fotózáson. Tényleg mindenkiről. Az arányok kb. így szoktak kinézni: elkattintunk 3-400 képet, ezekből pedig lesz úgy 10-20 jó kép, amit kiválogatunk neked, és amit végül megkapsz. Igen, mindenkinél ennyi jó lesz ilyen sokból, ez nem azért van, mert te vagy brutál fotózhatatlan.

A lényeg, hogy tudd, hogy a félelmed, lámpalázad teljesen normális, de egy jó fotós ezt simán tudja oldani a fotózás alatt. Nem kell úgy pózolnod, mint egy profinak, semmi extrát nem várnak tőled, és hidd el, tök rendben van, hogy több béna kép születik, mint jó – a lényeg az a néhány darab lesz, amit kiválogatunk a végén.


Ha részletesebben érdekel a téma, nézd meg az erről készült YouTube videónkat:



Ha tehát eddig a félelmed tartott vissza attól, hogy végre készíttess néhány profi fotót magadról, itt az ideje, hogy túllépj ezen!



bottom of page