top of page
  • Szerző képeAnita

Smink tippek: Így sminkeld magad fotózás előtt

Frissítve: 2023. dec. 18.

A múltkori Hogyan készülj fel egy fotózásra? cikkünk után most essen szó a sminkekről.


Az, hogy egy fotó jól sikerül-e, annyi apróságon múlik, amit laikusként észre sem veszünk. Honnan jön a fény, merre fordul az alany, mekkorára nyitja a szemét, honnan fúj a szél, hogy áll a haja… és igen, azon is, hogy milyen sminket visel. A smink a nők varázslata: ugyanaz a hölgy teljesen másképp néz ki 2 különbözően elkészített make up-pal, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy fotózáshoz hogyan fested ki magad.


Az elején szeretnénk leszögezni: smink és smink között is van különbség.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy tapasztalt sminkes készíti el az arcod, vagy egy olyan emberke, aki oké, sminkelgette már magát pár alkalommal, de egyáltalán nem mondható gyakorlottnak.

Mi fotózásra mindig a profi sminkes lehetőségét szoktuk javasolni (elvégre fotózásod ritkán van, érdemes biztosra menned), de ha erre aktuálisan nincs lehetőséget, ezt a cikket azért írtuk, hogy egy kis segítséget nyújtsunk neked, ha magadnak csinálod, vagy a barátnőddel készítitek el a sminkedet.


Első fontos tétel: máshogy sminkelünk fotóra, mint a valóságban


Nem árt, ha tudod, hogy a fotókon teljesen másképp mutat a smink, mint a valóságban. Többnyire sokkal kevésbé látványos, és sokszor más megoldásokat is kíván. Ezt figyelembe kell venni, amikor fotózáshoz sminkeled magad, ha azt akarod, hogy a végeredmény megnyerő legyen.


Általános igazság, hogy a fotózásokra használt smink nem kifejezetten jó hétköznapi viseletnek, a hétköznapi smink pedig kevés lesz a képeken.


A lényeg tehát:

Sminkelj kicsit erősebben, mintha csak egy hétköznapi sminket tennél fel!




Mutatjuk a smink tippeket, hogy jók legyenek a házilag készült képek is!


Az előkészületek


Első lépésben mindig alaposan tisztítsd meg a bőrödet! Sokkal szebb és frissebb lesz az összkép, ha jó alaposan leradírozod az elhalt hámsejteket, és egy élénkítő arclemosóval átmosod az arcod. Használd a megfelelő hidratáló krémet is, de ne közvetlen a sminkelés előtt! Adj neki időt rendesen felszívódni.


Közvetlenül a smink felrakása előtt használhatsz primert, ami egyenletesebbé teszi az arcbőrt, segít eltüntetni az olyan hibákat, mint például egy régi sebhely, apró gödrök, vagy éppen a pici pattanások miatti kitüremkedések.


Fotókompatibilis sminktermékek


Tudtad, hogy ha egy alapozón ott virít a HD jelzés, az azt jelenti, hogy ideális választás fotózáshoz? Nem? Ne érezd magad tudatlannak, sokan nem tudják. Nem árt azonban, ha bevésed, mert kifejezetten hasznos, ha a jövőben tudatosan vadászol ezekre a termékekre – így talán még ki is kapcsolhatod a telódon a szépítő módot 😉


Nyugodtan használj fényvédőt a fotózás előtt is.


Erősebben sminkelj!


Ez mind a színválasztásra, mind a felvitt rétegekre, vonalak vastagságára igaz. Használj élénkebb színeket a szokásosnál, mert a fotók nem fogják annyira visszaadni – ne felejtsük el, hogy itt 3 helyett 2D-ben látszol, ami hatással van az ilyesmire. Lehet, hogy egy kis visszafogott smink a hétköznapokban épp eleget dob rajtad, és nincs is szükség többre, de a képeken ez pont annyit fog számítani, mintha semmit sem csináltál volna az arcoddal.


Szóval csak bátran, mintha bulizni mennél! Húzd szélesebbre és cicásabbra azt a tusvonalat, használd nyugodtan a sötétebb árnyalatú szemhéjpúdert, kenj fel több pirosítót, rúzsból is jöhet az erősebb árnyalat. Hidd el, a fényképeken nem fog ezek miatt olcsónak tűnni, teljesen másképp látszik majd, mint a valóságban!


Pro tipp:

Alapozó használata után mindenképp használj púdert, hogy ne csillogjon az arcod.


A pillák a sminked lelke!


Oké, ezzel most valószínűleg nem találtuk fel a spanyolviaszt, mindenki tudja. De fotózás esetén még inkább igaz: minél hangsúlyosabbak a pilláid, annál szebb lesz a szemed, vele az egész összhatás. Persze ez a nőknek nem újdonság, nem véletlen, hogy a szempillaspirál alapfelszerelés mindenki neszesszerében, de egy fotózáshoz bevethetsz extra trükköket is, például alkalmazhatsz műszempillát.


Nem, nem lesz túl sok, ugyanaz érvényesül, mint az előző pontban: képen sokkal kevésbé látszik durvának! Gondolj csak egy pillanatra az Insta-modell csajokra: némelyik el is repülhetne, a szempillájával, ha nagyon akarna, fotón ez mégsem olyan sok – ha az utcán szembejön veled, akkor viszont annál inkább.



Használd bátran a highlightert!


Oké, utcára, a munkahelyedre valóban túlzás. Egy bulira viszont már szinte magától értetődő, és ami azt illeti, fotózások során is érdemes alkalmaznod a highlightert. Nagyon szép fényt ad az arcodnak, ami csak élőben természetellenes, a fotókon inkább csak élénkít, ami kifejezetten előnyödre válik.



Maradj önmagad!


Mindig elmondjuk, hogy természetesen ha tőled a végtelenségig idegen a sminkelés, akkor ne most vágj bele a középébe. Ha te sosem használsz rúzst, akkor ne használj most sem.


A fenti smink tippeket úgy építsd be, hogy azért megmaradj azon a vonalon, amit amúgy is képviselsz a hétköznapokban.


A fentiek csak egy fajta iránymutatást képviselnek, ha te egy szimpla alapozóban is jól érzed magad, akkor úgy gyere a fotózásra!


A lényeg: érezd jól magad a sminkedben, úgy fogod jól érezni magad a fotón is. 😊



Ha esetleg még nem foglaltál időpontot hozzánk, akkor itt tudod megnézni az árainkat:

bottom of page