top of page
  • Szerző képeAttila

Milyen ruhákat hozz magaddal portré fotózásra? (nőknek)

Frissítve: jan. 12.

Miután lefoglalta valaki nálunk a társkereső / CV / portré fotózást, instant az első kérdés amit kapunk: "Na oké, de milyen ruhákat hozzak?"

Úgy gondoltuk, hogy ennek szentelni kell egy írást, mert nagyon gyakran merül fel ez a kérdés. 😊


Még mielőtt nagyon belelendülnénk, az első és a legfontosabb tanács:

Csak olyan ruhákat hozz, amikben jól érzed magad, amiket egyébként is el tudsz képzelni magadon.

Ez az alfa és az omega, innen indulunk. Hiába mondjuk azt, hogy hozz magaddal blézert, ha életedben nem vettél még fel blézert, ha sosem hordasz.

Az tehát, amiket lent leírunk, általános tanácsok, kérlek gondold át, hogy illenek-e hozzád, és csak azokat építsd be, amiket közel érzel magadhoz.


A portré fotózásokat (ami lehet Tinder, vagy üzleti, stb.) általában kétféle irányból közelítjük meg ruházat terén: az első az a lazább/utcai, a másik pedig a csinosabb/elegánsabb.

Ez sem szentírás természetesen. Valakinél csak csinosabb képeket készítünk, mert egyáltalán nem hord lazább ruhákat, szóval ez abszolút egyénfüggő.


1. Kezdjük a lazább/utcai fotós ruhákkal

Ebben a kategóriában leginkább a farmereket, felsőket, ingeket, szoknyákat, egyberuhákat értünk. A hozott ruháknak ez tegye ki a nagy részét, legyen nálad 2-3 féle póló, 2-3 féle farmer, 2-3 egyberuha. Nyáron a pulcsi természetesen nem kötelező. Amennyiben üzleti fotózásod lesz, úgy természetesen inkább a lenti elegánsabb vonal legyen a súlyozottabb.


Pár ötlet erre a vonalra:

Amint látod nem kell megváltani a világot, az egyszerű de nagyszerű irányvonalat érdemes követni. Egyszerű színek: fekete, fehér, bézs, szürke, farmer amik jól működnek, de ha kicsit extrázni szeretnél, tettünk bele olyanokat is amik kicsivel trükkösebbek.


2. Nézzük a második vonalat, az elegánsabb portrés szetteket

Itt tényleg nagyon tág a merítés, mert rengeteg-féleképpen lehet ezeket a szettek összeállítani. Itt leginkább a világoskék, barna, fekete, fehér, szürke színek amik jól működnek.


Pár inspiráció:

Mi ezeket a kombiációkat, színeket ajánljuk.


Azonban, ami nagyon fontos: ne ezeket a konkrét példákat építsd be, illetve beépítheted, az is jó lesz, de amire próbálunk ösztönözni: szabd magadra a látottakat! Tehát építsd be a sajátjaid közé ami tetszik. A lényeg, hogy légy igényes magadra és az öltözékedre a fotózáson. Egyszer van ilyen alkalom, érdemes megadni a módját, ne aznap reggel túrd össze a szekrényből, hogy mit szeretnél hozni.


Tipikus hibák, amikkel vagy sokszor, vagy kevesebbszer, de találkozunk, ezeket próbáld meg elkerülni


  1. Gyűrött ruhák: Ha egy mód van rá, akkor vasald át a ruháidat, mielőtt berakod őket a táskába. Hidd el, megéri, a profi kamerák amiket mi is használunk, nagyon kihozzák a részleteket, világítani fog a képen a gyűrődés.

  2. Régi, elhasznált ruhadarabok: A ruháid legyenek jó állapotban. Nem kell frissen vásárolt ruhákat hoznod, de a több éves, szétmosott, foszladozó felsőidet / nadrágjaidat jobb ötlet inkább otthon hagyni.

  3. Kevés választási lehetőség: Inkább több ruhát hozz, mint kevesebbet. Egy ilyen fotózásra mindenki úgy érkezik, mintha 3 hétre nyaralni menne, szóval emiatt ne legyen szégyenérzeted. Hozz nyugodtan minél több mindent, senki nem fog hülyének nézni érte.

  4. Túl színes, túl mintás, megosztó ruhadarabok: Nincs gond az extrázással, de csináld úgy, mint a fenti példákban láthatod. Kerüld a megosztó mintás, túl kirívó darabokat, hidd el, nem fog működni.


Nagyjából ennyi, amiket tudnod kell ruha ügyben egy portré fotózás előtt, köszi, hogy végig olvastad. 😊

bottom of page