top of page
Szerző képeAttila

„Portré fotózás házilag” – 5 ok, amiért inkább a profi fotóst válaszd

Frissítve: 2023. dec. 18.

Egy jó fotó számos esetben félsiker – az önéletrajzodban, LinkedIn profilodon, a társkeresésnél stb. Ennek ellenére ezek a felületek (is) tele vannak borzalmasabbnál borzalmasabb képekkel, amikről messziről ordít, hogy az illető „megoldotta magának”. Sokan nem hiszik el, hogy egy laikus egyszerűen nem tud profi képeket készíteni, még akkor sem, ha profi gépe van. A jó képhez ugyanis a gépnél egy kicsit többre van szükség.


Mitől is mások az otthon készült portré képek?


Akkor láthatod igazán a különbséget, ha összehasonlítasz egy otthon készült képet, valamint egy ugyanarról az emberről készült, szakember által készített fotót. Azonnal észre lehet venni, hogy mennyivel természetesebb, mennyivel jobb a beállítás, mennyivel szebb maga a kép: a színek, az élesség stb. – az egész kép megnyerőbb. És elvileg ez lenne a cél.


Mindannyian vizuálisak vagyunk, mutatjuk, hogy néz ki ez a dolog az életben, pár példával:



Azt gondoljuk ez nem szorul magyarázatra, ugye?



De miért is nem tudjuk a profi fotós képét produkálni „házilag”?


A teljesség igénye nélkül, felsorolunk neked 5 okot, hogy miért nem lesznek jók a „majd az unokaöcsém megcsinálja” fotók:


  1. Komoly probléma, hogy az, aki fotóz, tapasztalatlan. Míg egy profi rögtön meg tudja állapítani, melyik az előnyösebb oldalad, hogyan célszerű tartanod a fejedet, kezedet stb., addig egy laikus ebben biztosan nem fog tudni jó tanácsot adni. Ha Te se nagyon tudod, milyen póz áll jól neked (megnyugtatlak, legtöbben nem tudják, vagy rosszul tudják), akkor máris borítékolható, hogy bénák lesznek a képek, amikből majd igyekszel a legkevésbé tragikusat kiválasztani – de ettől még ez továbbra sem jó.

  2. Ha Te is zavarban vagy kissé a fényképezőgép/kamera előtt, az csak még egy ok arra, hogy inkább profihoz menj! Lehet, hogy kevésbé tűnik ijesztőnek egy ismerősnek pózolni, mint egy idegennek, de valószínűleg valójában épp azért leszel nagyon feszélyezett, mert ismered a fotósodat. Egy profi ellenben folyamatosan emberekkel foglalkozik, így tudja, mit tegyen, hogy feloldódj, pillanatok alatt megnevettet, laza, kötetlen hangulatot teremt.

  3. A profi fotós objektíven néz rád, azonban a barátnőd, anyukád vagy egy barátod nem biztos, hogy őszinte veled. A sokadik rosszul sikerült képnél már nem fogja azt mondani, hogy ez sem jó, mert nem akar megbántani, inkább rámondja, hogy jó lett, tedd ki nyugodtan. Tudod, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve: nem akarnak ők rosszat neked, csak meg akarnak kímélni. Csakhogy Te ezzel nem leszel előrébb. A profi fotós eleve kevesebb rosszul sikerült fotót készít, de ha valamelyik nem előnyös, azt meg is fogja mondani egyből, mert nem érdeke hazudni neked.

  4. A profi fotós pont olyan képet csinál rólad, ami a céljaidhoz kell. A lelkes, de amatőr családtag/barát ezt nem fogja tudni megtenni, mert nem is igazán tudja, mit kell kiemelni, hogy a megadott célt tudja szolgálni a kép. Ha például társkeresőre szeretnél fotót, akkor a szimpatikus, közvetlen arcodat kell megmutatni, kiemelve az előnyös külső tulajdonságaidat. Ha üzleti célú a kép, akkor teljesen más megközelítésre van szükség. Ezt csak attól fogod megkapni, aki ezzel foglalkozik, és tudja, mi tesz egy képet olyanná, amilyennek szánják.

  5. Egy amatőr nem fog tudni ideális fényviszonyokat teremteni számodra, márpedig a megfelelő fényviszonyok jelenthetik a fotók lelkét. Lehetsz Te bármilyen fess/csinos, ha rossz a megvilágítás, borzalmas lesz az eredmény, márpedig vannak helyzetek, amikor csak külön felszereléssel lehet megfelelő világítást biztosítani.

Amikor tehát azt gondolod, hogy Te inkább nem költenél fotózásra, mert egy barátodnak van egy jó gépe, majd ő lefotóz, gondold végig, vajon tényleg ilyen képekkel szeretnél-e bármilyen felületen megjelenni. Ne felejtsd el, hogy az első benyomás nagyon meghatározó, és a másodperc törtrésze alatt el is dől – ha rossz a képed, máris hátrányból indulsz.


A teljesség igénye nélkül pár portréfotó azok közül, amiket mi készítünk:




Amennyiben szeretnél ilyen képeket, és kész vagy mindent megtenni a pozitív első benyomásért, keress minket bizalommal!


Comments


bottom of page