top of page
Szerző képeAnita

Kismama fotózás: Így válaszd ki a legjobb fotóst

Frissítve: 2023. dec. 18.

Te is szeretnéd megörökíteni a várandósságod legszebb pillanatait? Szinte minden kismama így van ezzel. Van, akinek sikerül is, és évek múlva is szívesen veszi elő a fotókat, mások azonban kevésbé szerencsések. A titok, hogy nem a telefonotokkal, házi módszerekkel kell próbálkozni, hanem profira bízni a dolgot – összehasonlíthatatlanul jobb képek készülnek.



kismama fotózás


Na de ki a profi kismama fotós?


Ne szépítsük: rengeteg fotóst találsz a neten, ha elkezdesz keresgélni, ugyanakkor biztos, hogy néhány olyan sztorit is hallottál már, amikor a megrendelő nagyon nem volt elégedett a végeredménnyel. Nyilván minden szakmában vannak kevésbé hozzáértő és tehetséges emberek, sokszor azonban még csak nem is a fotós hibája, hogy a kliens nem volt elégedett.


Előfordul, hogy a fotóssal semmi gond, egyszerűen csak nem illenek össze az alannyal, vagy nem azt a stílust képviseli, amit az alany elképzelt a képeinek. Szintén gyakori probléma, hogy a felkért fotós tapasztalt, csak épp nem abban, amire megkérték – így nem biztos, hogy adott szituációból ki tudja hozni a legtöbbet.


Fotóst választani tehát nem könnyű. Márpedig kismama nem sokszor vagy életed során, és teljesen érthető, ha rögtön a legjobbat szeretnéd megtalálni. A látszat ellenére ez nem lehetetlen vállalkozás, de alaposan körbe kell járni a lehetőségeket, hogy jól átgondolt döntést tudj hozni a végén.



kismama fotózás


Segítségképpen összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, mikor kismamafotózáshoz választasz fotóst:


  • Ár-érték arány. Természetes, hogy az ár fontos tényező, amikor eldöntöd, kire szeretnéd bízni a munkát, de ne kizárólag azt nézd, hogy ki a legolcsóbb! Nem akarjuk azt mondani, hogy aki olcsó, az mindenképp rossz, de ami elsőre olcsónak tűnik, nem biztos, hogy tényleg az. Például nem mindegy, hogy 50 ezer forintért kapsz 15 képet retusálva, vagy 60-ért szintén 15 képet, de biztosítanak neked sminkest, fodrászt, szuper stúdiót, esetleg még bérelhető ruhákat is, amiben fotózkodhatsz. Előbbi lehetőség olcsóbb, de az utóbbiban több szolgáltatás is benne van, így jobban megéri.

  • Hanyagold a kuponos ajánlatokat! Eleve: akinek így kell hirdetnie magát, az nem sok jót ígér. Emellett ott van az a tény is, hogy a kuponos oldalak jutaléka igen magas, így a fotós ezekben az esetekben alacsonyabb áron dolgozik, mint máskor, hiszen az ár egy komoly része a kuponoldalnak megy. Így kevésbé lesz motivált abban, hogy igazán jó munkát végezzen, hiszen neki kvázi nem éri meg.

  • Nézd meg a fotós képeit! Az jó kiindulópont, ha ajánlás útján veszed fel valakivel a kapcsolatot, de soha ne mulaszd el megnézni a korábbi munkáit! Kérj be tőle plusz képeket azon felül, amit a weboldalán mutat! Lehetséges, hogy a weboldalára csak a 10-15 legjobban sikerült fotóját rakta ki, egyébként meg középszerűen dolgozik. Kérj be tőle konkrét sorozatokat, amiket egy ügyfélnek készített, tehát: járd körbe a munkáit alaposan!

  • A fotózás ugyanis egy picit szubjektív, hiszen nem vagyunk egyformák, más és más stílusú képek tetszhetnek mindenkinek. Amitől az ismerősöd le volt nyűgözve, az neked lehet, hogy nem tetszik annyira – kellemetlen, ha ez utólag derül ki.


Itt találhatsz néhányat a mi kismama fotóink közül:



  • Tapasztalt fotóst válassz! Nem akarom azt állítani, hogy nincsenek nagyon tehetséges kezdők, akik simán meg tudnák ugrani a lécet. De a kismamafotózás nem olyasmi, amit bármikor meg lehet ismételni, ezért nem árt, ha biztosra mész. Nézd át a fotós korábbi munkáit, ebből leszűrheted, hogy mennyire tapasztalt, és azt is, hogy miben – nem biztos, hogy a Te kismamafotóid jók lesznek attól, hogy az adott fotós gyönyörű céges fotókat, rendezvényfotókat, vagy szállodafotókat készít, olyat válassz, aki kifejezetten kismamafotózásban jártas.

  • Nézd meg a közösségi média profiljait! Csekkold le, hogy mikor posztolt utoljára, hány követője van. Ha valakinek sok követője van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó fotós, viszont egy biztos: sok ember bizalmat szavazott már neki és régóta a szakmában van. A pár száz követős fotósokkal vigyázni kell, könnyen lehet, hogy fél éve kezdte a szakmát, tehát nincs kellő tapasztalata. 60.000Ft.- pedig sok pénz ahhoz, hogy amatőrökre bízd a munkát.

  • Az legyen a befutó, akivel jól tudod érezni magad! A jó képekhez fontos, hogy el tudj lazulni, és jó legyen a hangulat a fotózáson. Mindez nem fog megvalósulni, hogy ha a kamera túloldalán álló ember jelenlétében nem tudod magad elengedni, ideges és feszült vagy. Az előzetes egyeztetések alatt már valószínűleg érzed, hogy szimpatikus-e a fotós. Ha nem, inkább keress tovább, mert ez befolyásolni fogja az eredményt!

  • Figyeld a fotós személyiségét, már az első telefonbeszélgetésnél! A fotózás valljuk be: türelemjáték. A jó fotós nyugodt, türelmes, kiegyensúlyozott. Ha már a telefonban érzed, hogy kioktató, vagy olyan stílusban beszél, ami neked nem tetszik, akkor valószínűleg a fotózáson sem fog tudni téged megfelelően ellazítani. Olyan embert keress, akinek már a hangja is megnyugtat és bizalmat áraszt. Ez ugyanis az első lépés.

  • Dönts amellett, akivel hosszabb távon is együtt tudnál működni! Most kismamafotók, pár/hónap hét múlva esetleg elkészülhetnek a babád első képei, aztán az első születésnapi fotók, karácsonyi fotók és így tovább… mindig van alkalom, amit meg lehet örökíteni. Egy jó fotós aranyat ér, ha most okosan választhatsz, a következő évekre garantáltak a szuper képek a gyermekedről és a családodról!

  • Ha van időd, olvass bele a blogjába! Az által, hogy blogol, az azt jelenti, hogy törődik a vásárlóival, próbál értéket adni, nem csak a pénzkeresés lebeg a szeme előtt. A blogot megnézni azért is lehet jó döntés, mert beletekinthetsz a fotós munkastílusába is.



Nézd át kismamákról készített képeinket, és ha úgy érzed, Te is hasonlókat szeretnél, fordulj hozzánk bizalommal!

Comments


bottom of page