• Attila

Ezért lesznek bénák a családi fotóid – és ezekre figyelj a szép családi képekért!

Frissítve: aug 24

Te is irigykedve nézed mások szuper családi fotóit a Facebookon és az Instán? Közben pedig nem érted, hogy csinálja, mert a Te gyerekeidet addig sem tudod egyhelyben tartani, amíg kattintasz? Hidd el, sokaknak ismerős a probléma. Ha tovább olvasol, adunk pár tippet, hogy a tieid is jól sikerüljenek!


Miért is olyan nehéz egy jó családi képet készíteni?


Nos, ennek két fő oka van: a gyerekek aktívak, és/vagy kicsik ahhoz, hogy azt csinálják, amit mondasz nekik. Ennélfogva nem fognak neked szépen leülni és mosolyogni, a megfelelő irányba fordulva, hanem mennek a szélrózsa minden irányába. Ha lenne egy jó pillanat, amit szívesen megörökítenél, hiába kapod elő fénysebességgel a telefonod, biztos lehetsz benne, hogy mire megnyitod a kamera alkalmazást, már sehol nincsenek a gyerkőcök.


Amennyiben családi szelfivel próbálkoznál, valaki tuti, hogy lelóg a képről, belepislog, elfordítja a fejét, grimaszol, bambul, megvakarja az orrát, ásít, kitakarja a kezével a másikat. Ha pedig véletlenül mégiscsak sikerülne mindenkinek nyugton maradni és mosolyogni, a kép lesz homályos, rosszak a fényviszonyok, nem tudod úgy fogni a telefont, hogy mindenki rendesen látszódjon.


Ezeknek az akcióknak 99 százalékban az a vége, hogy csalódottan dobod be a gépet/telefont a táskádba, és megállapítod, hogy a Te családodról sose lesznek jó képek. Pedig lehetnek, ha odafigyelsz néhány apróságra.


Így tudod kihozni a legtöbbet a családi fotókból
  • Először is, a beállított képeket felejtsd el. Kisgyerekekkel ez lehetetlen lesz, pláne, ha 3 év alatti is van közöttük. Próbálj inkább különleges pillanatokra koncentrálni, vagy éppen rájuk jellemző helyzetekben megörökíteni őket.

  • Ne szólj a gyerekeknek, hogy kép készül! Sok szülő panaszkodik arra, hogy ha a gyerek észreveszi, hogy fényképezik, direkt elszalad, elfordul, grimaszol – naná, mert nagyon vicces, hogy bosszankodsz. Észrevétlenül csapj le rájuk, úgy, hogy ne számítsanak rá, esélyük se legyen elszaladni, és természetesen viselkedjenek!

  • Ügyelj a fényre! Nagyon sok kép a rossz fényviszonyok miatt lesz értékelhetetlen. Bent a lakásban, lámpafény mellett szinte biztos, hogy sötét, komor hangulatú fotók fognak készülni. Ezzel szemben a szabadban, vagy az ablak közelében sokkal szebb, világosabb, tisztább képeket tudsz lőni.

  • Ne fentről fotózz! Mindig guggolj le, és úgy fényképezz, hogy a gyerekek fejmagasságában legyen a gép. Így tudod a lehető legjobb szögből elkapni őket, nem a fejük búbja fog látszani, és így lesznek igazán ők a fókuszban.

  • Figyelj a háttérre! Óriási hiba, hogy sokan egyszerűen nem nézik, mi lesz benne a képben, annyira csak a lényegre koncentrálnak. Nem mutat túl jól, ha rendetlen a háttér – kivéve persze, ha kifejezetten az a cél, hogy megörökítsd, milyen kártákonyak is tudnak lenni a gyerkőcök játék közben 😊 De például egy konténer, egy szemetes, egy kupac lom nagyon el tudja rontani a fotót.

  • Ne vágd félbe a képen szereplőket! Kicsit furán hangzik ez a tanács, de mindjárt érteni fogod: nem túl jó, ha úgy csinálod a képet, hogy például deréktól fölfelé látszik mindenki, vagy a lábaik már kilógnak a képből. Amikor csak lehet, legyen mindenki teljes valójában a fotón, vagy ha ez nem működik, inkább portrét készíts!

  • Felejtsd el a szelfit! A fő gond a családi képekkel, hogy valaki mindig hiányzik róluk – jellemzően az, aki a fotót lőtte. Erre megoldás a szelfi, de nem igazán ajánljuk. Nagyon, de nagyon ritkán látni igazán jól sikerült szelfit, különösen, ha egy egész családnak kellene benne lennie. Amennyiben nagyon nem tudod máshogy megoldani, javasoljuk a szelfibotot, úgy legalább jó eséllyel belefér mindenki a képbe – de legjobb, ha valakit megkérsz, hogy készítsen rólatok egy-két képet.
És hogyan készülnek a Facebookos csodafotók?


Ezek után valószínűleg nem meglepő a válasz: nem szelfibottal, sőt, nem is random előkapkodott mobillal.


Azok a gyönyörű családi fotók, amiket vágyakozva nézel, profi munka eredményei, jól megválasztott helyszínen, egy jó fotós által készítve. Zömében nem beállított, csak minimálisan irányított cselekvés közben készült pillanatképek, amiket a fotós kitűnően el tud kapni, hiszen ez a dolga. Az utómunkáknak köszönhetően pedig minden apró részlet a helyére kerül, így lesznek ezek a fotók annyira tökéletesek.

Azt hiszed, ilyen fényképek készítéséhez egész nap nyúzni kell a családot? Tévedsz! Már 20 perc alatt is készülhetnek gyönyörű felvételek – ennyit a legkisebbek is kibírnak, de nálunk 1 óránál több időt biztosan nem igényel a művelet.


Ha Te is szeretnél igazán szép családi képeket, amiken még Te magad is szerepelsz, próbáld ki családfotózás szolgáltatásunkat!