top of page
  • Szerző képeAnita

Naprakész a LinkedIn fotód? Pár jel, hogy ideje lenne cserélni!

Frissítve: 2023. dec. 18.

Biztos Te is hallottad már azt az agyonismételgetett közhelyet, hogy mennyire fontos az első benyomás. Nos, a közhely azért válik közhellyé, mert igaz – ezért mondogatják annyit. Manapság pedig az első benyomás egyre inkább az online térbe helyeződik, köszönhetően a közösségi médiának. Ha most azt hiszed, ez csak a társkereső oldalakon releváns, nagyon tévedsz. Múlhat például egy jónak hangzó állás is azon, hogy mit gondolnak rólad például a LinkedIn profilképedet látva.


Kínos, ha nem hasonlít rád


A LinkedInre legtöbben igyekeznek profi, vagy annak ható fotót feltölteni profilképnek – amit aztán jól ott is felejtenek évekig. Ezzel az a gond, hogy ha valaki rád keres az oldalon, mert mondjuk ajánlottak neki, mint lehetséges munkatársat, vagy levadászni készülnek egy megnyerő pozícióra, esetleg Te jelentkeztél valahova, és szeretnének csekkolni, egy olyan képpel fognak találkozni, ami talán már nem is hasonlít rád. Így pedig a személyes (vagy mostanában Zoomos) találkozás kissé kínosra sikerülhet.


Bár a LinkedIn nem társkereső, kicsit mégis olyan ez, mintha a csajoknál/pasiknál az 5 évvel ezelőtti fotóddal próbálnál bevágódni, amin 10 kilóval kevesebb vagy, a randin aztán jön a kellemetlen meglepi. Bár a munka világában jó esetben kevésbé számít a külsőd, azért nem kimondottan bizalomgerjesztő, amikor az ember teljesen mást lát maga előtt, mint akire számított. Olyan, mintha már az első pillanatban ferdíteni akarnál, és ez kevés potenciális munkáltatónak/partnernek lesz szimpatikus.


Minden változást dokumentálj!


Hogy elkerüld az ebből adódó kellemetlenségeket, alapjáraton javasoljuk, hogy kb. kétévente újítsd meg a profilfotóidat. Készíttess magadról friss képeket, mert lehet, hogy Te magadon nem igazán veszel észre változást, de hidd el, az idő múlása rád is vonatkozik, és akik nem látnak sűrűn, esetleg egy többéves kép alapján próbálnak beazonosítani, azok meglepődhetnek a valóságon.


Emellett minden komolyabb változást, ami a külsődet érinti, meg kellene jeleníteni a profilodon is – és természetesen nem úgy, hogy kattintasz egy szelfit a fehér fal előtt állva, mert távolról sem fog profinak tűnni. Bizonyos változások soron kívüli fotózást kívánnak, hogy minél előbb hiteles képpel állhass a nyilvánosság elé.


De mi is a komolyabb változás?


A frizurád megváltoztatása. Levágattad, befestetted, megkopaszodtál, teljesen új fazonra váltottál. Ezek mind indokolnak egy új portréfotózást, majd egy profilkép cserét, hiszen a hajad nagymértékben meghatározza a kinézetedet. Főleg nőknél gyakori, hogy látjuk őket a LinkedInen, mondjuk, szőkén, aztán megjelennek az állásinterjún vörösen – az interjúztató pedig hirtelen azt sem tudja, ki ül vele szemben. De ugyanez van akkor, ha egy dús hajú férfi kopaszon jelenik meg. A kép mindig tükrözze az aktuális valóságot!

Az arcszőrzet változása. A férfiak esetében a szakáll ugyanilyen kritikus pont, hiszen teljesen másnak tűnhet valaki borostával vagy szakállal, mint simára borotvált arccal. Ha az eddig megszokotthoz képest új fazont próbálsz ki, akkor nem árt a nyilvános képeidet is lecserélni, ha azt szeretnéd, hogy felismerjenek! Persze egy kísérleti szakállnövesztés miatt még nem kell rohanni fotózkodni, de ha úgy döntesz, marad, akkor mindenképp!

Szemüveg viselése. Ha eddig nem voltál szemüveges, de mostantól állandó jelleggel viselned kell, az szintén egy ok az új képek készítésére, hiszen a szemüveg is rengeteget változtat a külsődön. Ha csak alkalmanként viseled, vagy csak olvasószemüvegről van szó, akkor persze nem kell egyből cserélni a képeket, hiszen nincs rajtad állandó jelleggel.

Hízás/fogyás. Ha viszonylag nagy súlytöbbletet adsz le, vagy ellenkezőleg, sokat hízol, az bizony az arcodon is látszani fog, ezért teljesen indokolt az új portréfotók készítése. Ha pozitív irányba változtál, valószínűleg ebbe lelkesen bele is veted magad. Ellenkező esetben, nos, nyilván nem örülsz neki, hogy az előnytelenebb külsődet kell megmutatnod – de a hitelesség fontosabb a hiúságnál, nem igaz?


Profi portré képek a kedvező első benyomásért


Ahogy már említettük, itt, a LinkedInen a képeknek nem ugyanaz a szerepük, mint a társkeresőkön. Fontosak, de más szempontból: egyfajta szűrő a hitelességédet illetően, hogy mennyire vállalod önmagad, vagy éppen mennyire ferdíted a valóságot egy sok éves, előnyösebb képpel.


Az első benyomás fontos, és talán éppen ezért gondolhatod úgy, hogy nem árt kicsit csalni a képpel pozitív irányba. Csakhogy az igazság kiderül, és akkor bizony hátrány lesz, hogy szépíteni akartál a valóságon – szó szerint. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon hol próbáltad még kozmetikázni a valóságot: a CV-ben? A kompetenciáid kapcsán? Nem hangzik túl jól, ugye?


A valódi arcoddal is lehetnek olyan fotóid, amik szimpatikussá tesznek azok szemében, akik képen látnak először. Ehhez arra van szükség, hogy egy profi fotós készítse őket, aki képes arra, hogy 2 dimenzióban is kihozza belőled a legtöbbet!


Ha frissítenéd a social media képeidet, és szeretnél jól sikerült, de reális fotókkal előrukkolni, nézd meg portréfotózás szolgáltatásunkat, és jelentkezz be minél hamarabb!


bottom of page