top of page
  • Szerző képeAnita

Tippek a sikeres önéletrajz íráshoz – az önéletrajz készítés fortélyai

Frissítve: 2023. dec. 18.

Folyamatosan jelentkezel álláshirdetésekre, de nem akar összejönni az álommunka? A cégek nagy része vissza sem jelez a pályázatodra? Nos, elképzelhető, hogy nem jól pályázol, és nem olyannak látnak, mint amilyennek láttatni szeretnéd magad.


Sokan azt gondolják, hogy az önéletrajz írás gyerekjáték. Tovább megyek: jó néhányan hiszik azt, hogy elég egyszer megírni, és azt lehet küldözgetni mindenhová. Címszavakban odaírják a legfontosabb infókat, csatolnak egy ezeréves képet magukról, aztán elkezdik a jelentkezgetést gyakorlatilag bármilyen állásra, aminek köze van a megcélzott területhez. Hiszen a nagy számok törvénye alapján, majdcsak bejön valami.


Te is így csinálod? El kell, hogy keserítsünk: így nem fog összejönni. A cégek ennél többet akarnak, többet várnak a jelöltektől, ezért nem árt, ha az önéletrajz készítésbe a fentieknél több energiát fektetsz.


Önéletrajzt készítés napjainkban


A HR-esek manapság nem szeretik a 10-15 éve még divatos, címszavakból álló, úgynevezett Europass CV-ket. Leginkább azért nem, mert az égvilágon semmit nem tudnak meg rólad belőle. Nem kapnak képet arról, hogy pontosan milyen feladatokat végeztél a korábbi munkahelyeiden, milyen képességeid vannak, miben vagy kiemelkedő. Csak azt tudják, hogy XY helyen Z munkakörben voltál, W iskolában végeztél. Ez önmagában kevés.


A jó önéletrajz időrendi sorrendben megy végig a főbb állomásokon az iskolák és a munkahelyek tekintetében, de érdemes picit kifejteni, hogy pontosan mire is vagy képes, miket csináltál, miben értél el esetleg kiemelkedő eredményeket. Ha pályakezdő vagy, utóbbiból valószínűleg nem sok lesz, ekkor a kompetenciákra érdemes helyezni a hangsúlyt.


A címszavas Europass CV-det tehát dobd ki a kukába, és kezdd újra az önéletrajz írást! Készíts olyat, ami az éppen megpályázott álláshoz idomul, azaz ne legyenek benne teljesen irreleváns iskolák és volt munkahelyek. Ja, és igen, egy normális fotót is célszerű mellékelni hozzá.


De milyen is a normális önéletrajz fénykép?


Ne akard kihagyni a fotót, mert Magyarországon jellemzően alap elvárás, hogy tudjanak egy arcot társítani a CV-hez. Viszont egyáltalán nem mindegy, milyen képet teszel bele – az első benyomás fontos, az egész ezen állhat vagy éppen bukhat.


Amit ne tegyél:

  • Óva intenénk attól, hogy lőj egy szelfit, „jó lesz az oda” jelszóval. Nem, nem lesz jó. A szelfiken a többség bénán néz ki, az arckifejezése mesterkélt, erőltetett, vagy bamba, mert a gomb megnyomására koncentrál, esetleg nem is oda néz, ahova kéne.

  • Szintén gyakori hiba, hogy nem megfelelő öltözetben, otthoni szerelésben fotózzák le magukat az emberek, nem figyelnek a frizurájukra, rosszak a fényviszonyok, esetleg jól képen vakuzzák magukat.

  • Nem jó megoldás az sem, ha beraksz egy képet, amit a haverod készített rólad egy túrán, vagy a legutóbbi sörözés alkalmával – egy állásra való jelentkezés ennél azért formálisabb.

Ilyen legyen helyette:


Egy jó önéletrajz fénykép összeszedett, felkészült benyomást kelt. Rendezett haj, nőknél szolid smink, megfelelő öltözet, háttér, jó fényviszonyok, és persze a kép visszaadja azt, amilyen valójában vagy.


Mutatunk néhány példát jól sikerült CV-fotókról, amiket mi készítettünk:



Ilyet aligha fogsz tudni készíteni otthon magadnak, ez csak profi külső segítséggel fog menni, ugyanis a jó önéletrajz fényképen múlhat a jövendőbeli állásod!


Egy profi fotó az önéletrajzodba nem költség, hanem befektetés a jövődbe, ami gyorsan meg fog térülni, ha sikerül megszerezned azt munkát, amire vágysz.


Amennyiben a kép tényleg jó, a CV-d ki fog tűnni a halomból, a toborzók könnyebben felfigyelnek rád – ez pedig már félsiker!


Ha a jövőben nem bíznád a véletlenre az álláskeresést, és szeretnéd egy igazán jó fényképpel megtámogatni az önéletrajzodat, fordulj hozzánk bizalommal!


bottom of page