top of page
  • Szerző képeAttila

Önéletrajz fotózás tippek: illessz profi fotót a CV-dbe!

Frissítve: 2023. dec. 18.



„Fényképes önéletrajzát az xy@wv.hu címre kérjük elküldeni!” – nyilván neked is ismerős ez a mondat, hiszen szinte minden álláshirdetés végén szerepel. Nem elég, ha csak simán beküldöd a CV-det, fotó is kell, hogy legyen benne, mert kíváncsiak rád, szeretnék tudni, milyennek képzeljenek el. A CV fotón pedig rengeteg múlhat, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy sikerül. Ha rossz a képed, akár bukhatsz is miatta állást! Nem hiszed? Pedig ez valós veszély, de szerencsére egy jó képpel elkerülhető.


Az első benyomás a CV-k esetében is fontos


Bár hivatalosan nem szabadna szimpátia alapján szelektálni a pályázók közül, valljuk be, nem hivatalosan mind tudjuk, hogy nagyon is sokat nyom a latban, mennyire vagy szimpatikus annak, aki először találkozik a képeddel. Az első „találkozás” pedig rendszerint a CV-n keresztül történik meg, és bizony előfordul, hogy ha nem túl bizalomgerjesztő az a fotó, akkor ez lesz az utolsó is – igen, még akkor is, ha a leírtak nagyon meggyőzőek. Mert őszintén: aki nem igényes annyira, hogy egy önéletrajzba minőségi fotót rakjon be, attól vajon milyen színvonalú munkát lehet várni?


A szomorú igazság tehát az, hogy egy álláshirdetésre érkezett jelentkezések közt szelektálva a kiválasztás bizonyos mértékig igenis „pofára” megy. Éppen ezért, érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ezen a legelső, kimondatlan, félig-meddig tudat alatti szűrőn át tudj menni. Ennek legegyszerűbb módja nyilvánvaló: tegyél jó képet a CV-dbe, ami alapján szimpatikus leszel! Sajnos ez csak így leírva tűnik egyszerűnek, a valóságban azonban elég kevesen ugorják meg ezt a lécet.


Mi a gond a legtöbb CV-fotóval?


  • Előnytelenek. Nagyon sokan tesznek be szelfit, vagy egy más által készített, vállalhatónak gondolt, ám nem éppen előnyös fotót magukról. Ezek a képek a legkevésbé sem tesznek szimpatikussá, különösen a szelfi – ezt végképp engedd el, ha jó akarsz magadnak! Szelfizve gyakorlatilag lehetetlen előnyös beállítást elérni, ráadásul még komolytalanná is teszed saját magad. Egy fokkal jobb, ha a képet legalább nem te készítetted, de a jó beállítás ezekben az esetekben is ritkán tud megvalósulni.

  • Sötétek. 10-ből 6 házilag gyártott CV-fotó biztos, hogy túl sötét lesz. Ez leginkább azért gond, mert az ilyen képek tudat alatt is ódzkodást, bizalmatlanságot váltanak ki. Egyszer próbáld ki, hogy egy meglévő fotót szándékosan besötétítesz: garantáltan kevésbé lesz bizalomgerjesztő vagy szimpatikus a látvány.

  • Világosak. Ahogy írtuk, 10-ből 6 kép túl sötét, további 3 viszont túl világos: mivel nem akar az illető sötét képet, jól arcon világítja magát, csakhogy ettől nem igazán lesz jobb az eredmény. Sötét nem lesz, ez tény, de az ideálistól is messze kerül – mondjuk ki: béna lesz az összhatás.

  • Homályosak, szemcsések. A kép minősége is meghatározó, és sajnos ez is sokszor hagy kívánnivalót maga után. Sok önéletrajzba illesztett fotó szemcsés, homályos, alig lehet látni rajtuk az illetőt. Ez nyilván nem fog sokat segíteni annak, aki szeretné látni a kép alapján, hogy milyen lehetsz a valóságban, és az igényességedet is minimum megkérdőjelezi.

  • Levágott fotók. Nem jó megoldás, ha egy képről levágod magad, és azt illeszted a CV-be. Mindig látszik, hogy ez az eredeti fotónak csak egy része, a háttérben, körülötted maradhatnak zavaró elemek, ráadásul ezek sem a legélesebb, legjobban látható fotók szoktak lenni, gyakran túl távoliak is. Az egész nagyon komolytalan, ne égesd magad ilyennel egy önéletrajzban!

  • Barát, ismerős által készített, amatőr képek. Ez miért gond? Itt tárgyaljuk bővebben.


Önéletrajz fotózás: miben más egy profi CV-fotó?


  • Az önéletrajz lényege, hogy eladd magad vele a potenciális munkáltatódnak. Ez akkor fog sikerülni, ha nemcsak a tartalma megkapó, hanem a kép is, ami beleraksz. Ha nem szeretnéd már ezen a ponton bukni az állást, célszerűbb profi fotós által készített képpel ellátni a CV-det.

  • Hogy miért?

  • Egy profi kép pont olyannak fog láttatni, amilyennek látszani akarsz egy állás megpályázásakor: nyitottnak, érdeklődőnek, ugyanakkor komolyan vehetőnek. Te nem valószínű, hogy egy házilag lőtt képpel ugyanezt a hatást fogod elérni, de egy szakember tudni fogja, hogyan fotózzon, hogy ezt sikerüljön átadni.

  • A profi kép jó minőségű, ettől pedig az egész önéletrajzod színvonalasabb lesz. Ez nagyon fontos, ha azt akarod, hogy értékes jelentkezőnek tartsanak.

  • Ezek a képek előnyösek, mert a fotós a rutinját felhasználva amint rád néz, tudja, hogy mi lehet számodra a megfelelő beállítás, hogyan tudja leginkább megmutatni a legelőnyösebb, de valódi arcodat.

  • Hasznos, ha a munkáltató azt látja, hajlandó vagy befektetni saját magadba, a jövődbe. Ebből láthatja, hogy olyasvalaki vagy, aki tesz a céljaiért, produktív, és a megoldásokat keresi – egy ilyen munkaerő mindenhol vonzó.

  • Elkészült CV fotódat több célra is tudod használni, például feltöltheted a Linkedin-re, ezzel két legyet ütsz egy csapásra


Pár példa azok közül a CV képek közül, amiket mi készítünk:




Egy jó önéletrajz fotózás tehát nem más, mint befektetés, ami meg fog térülni azzal, hogy meg tudod szerezni a számodra legjobb állásokat, élhetsz a legkedvezőbb lehetőségekkel. Egyszer kell rászánnod az időt és energiát, és a következő néhány évre biztosan el leszel látva tökéletesen szalonképes fotókkal a jelentkezéseidhez!


Ha Te is szeretnél igazán profi képet az önéletrajzodba, keress minket bizalommal!


bottom of page