top of page
  • Szerző képeAttila

Tinder társkeresés: Olivér véleménye a fotóinkról

Nagyon örülünk, ha olyan lelkes és elhivatott fotóalanyunk van, mint Olivér, akinek a visszajelzését módosítás nélkül közzétesszük most itt:


Tinder társkeresés: hogy tetszettek Olivérnek a Tinder fotóink?


"Én 2024. februárban voltam a fotózáson a Portréfotósoknál, Attila fotózott. A „közepes” csomagot választottam, ami egy óra fotózást, és aztán egy tucat jó képet tartalmaz retusálva. Hétköznap délben voltunk a helyszínen (ami elég változatos, sok jó háttér van bent is, kint is), pont jó fényviszonyok voltak, nem sütött a nap (így nem kellett hunyorogni), de nem is szakadt az eső. Jóhangulatú volt az egész, nem volt feszültség, görcsölés. De ez talán azon is múlott, hogy mindketten nyitott, barátságos személyiségek vagyunk.


A módszer az, hogy Attila folyamatosan fényképez, így szinte „mozgóképek” születnek. Nekem szerencsém volt, nem jöttek utánunk a terembe, így nem volt gond egy minimális túltartózkodás. Végül így 750(!) kép született rólam, ami nem kevés 75 perc alatt, tehát percenként átlagosan tíz, hat másodpercenként egy… Hét különböző szerkóban voltam, tehát még át is kellett közben öltöznöm, kimenni kültérre, bejönni… Egyszóval nem vesztegettük az időnket.


A 750 kép rengetegnek tűnhet, de itt jön be a nagy számok törvénye: ennyi kép közül még a legkevésbé fotogénebb fotóalanyról – amennyiben minimálisan együttműködő, hiszen a cél (jó képek) közös  – is készülni fog sok-sok jó kép. Amit aztán hatalmas munka kiválogatni, sok-sok óra. Attila gyorsan, még aznap délután megküldte (vízjellel) az összeset, illetve az általa legjobbnak ítélt 15-öt. Én csak részben vettem át az ő TOP15-jét, néhányat cseréltem. Ezeket később retusálva kaptam meg nagy felbontásban. (De ezek jó képek, akár retusálás nélkül is.)

A 750 képből akkor 20 „nagyon jó”, további 200 pedig a „jó” kategóriába került nálam. 530 pedig olyan, amitől meg tudok válni, de arra is van lehetőség, hogy az összes képet vízjel nélkül átvegyem.


A legjobb képek (de a többi is) olyanok, hogy nagyon sok célra fel lehet őket használni: kicsibe kivágni igazolványképbe, nagyobban nyomtatni családtagoknak ajándékba, CV-kre, Facebook vagy LinkedIn profilokba, ami így sokat segíthet álláskeresésben is. És persze, a társkeresőkre is jó, mert a személyiséged legpozitívabb oldalát emeli ki. De ha már van valakinek társa, akkor neki klassz ajándék egy ilyen jó kép rólad.


Néhány hasznos tapasztalatom a Tinder fotózásról:

Mindenképpen komolyan érdemes felkészülni, sok időt rászánni erre! 5-10 komplett szettet összeállítani (nem lesz mindre szükség, mert egy órába max. 6 variáció férhet bele, de nem árt, ha van tartalék szett is). Ezeket érdemes előre kompletten felpróbálni tükör elött, és úgy csomagolni, hogy gyorsan együtt legyen a váltáshoz, mivel az átöltözés is az egy órában van benne, így minél gyorsabban megy a csere, annál több idő marad a fényképezésre. (Ha valaki elkísér, és segít az átöltözéseknél, még jobb.) Érdemes cserélgetni a kiegészítőket (karóra – ami mutasson minden esetben más időt, ha látszik… –, karkötő, gyűrű, lánc, sapka, szemüveg), mert ha ezek is különbözőek, hihetőbb, hogy spontán felvételekről van szó különböző napokon. Lehetőleg a cipő is legyen mindig más.

Én külön figyelmet fordítottam a tárgyi kiegészítőkre is: pl. szőlő vagy egy piros alma jól mutat. Bort is vittem szép üvegben poharakkal, ami annyiból is jól jött, hogy aztán közben meg kellett innom két pohár bort… Ettől mosolygós és lazább leszel, ami nagyban javítja a képeken a vizuális élményt rólad… (Nekem mázlim volt, hazavezettem utána probléma nélkül, de inkább azt mondom, taxi, vagy valaki vigyen haza, ha iszogatás történik…) Könyv, újság, bármilyen eszközök, főleg ha látványos, színes az a tárgy – jól mutathatnak. Főleg, ha jellemző is rád a használata. Én egy nagy bőrönddel érkeztem, ezért is érdemes kocsival menni. De ez egyáltalán nem ciki, csak pont az alapos felkészülés jele!

Fontos továbbá, hogy kialudt legyél, és lehetőleg „gondtalan”. Ha sötét gondolatok ülnek ki az arcodra, nincs az a retusálás, ami észrevehetetlenné teszi a búval….béleltséget… Nyilván a fürdés, hajmosás alap. A szemüveg ne legyen maszatos, a körmök legyenek levágva, a bőrhibák az orcán lehetőleg elfedve… Ilyenek. Az arcszőrzet legyen rendezett (fiúknál; lányoknál meg ne légyen… :-DDD), kiálló, kósza szőrszálak inkább ne. Ilyenekre érdemes odafigyelni.

És ha lement a fotózás, akkor már csak az eredményre kell pár órát várni. A válogatás – bár nagy munka – kifejezetten örömteli feladat. Végül olyan képeid lesznek, amelyek bármilyen magazin címlapjára vagy plakátra is kikerülhetnének! Mindenképpen megéri a fáradtságot és a pénzt, szerintem mindenki megérdemelne ennyi törődést saját magával! És ez a lehetőség remek ajándék is lehet valakinek, aki magától soha nem menne el egy ilyenre… és esetleg párt/állást keres, amiben te nyilván nem tudsz igazán segíteni, de abban, hogy nőjön az önbizalma, és legyenek jó (társ- vagy álláskereső) fotói, abban igen!

Csak ajánlani tudom Mindenkinek nemtől és kortól függetlenü a társkereső fotózást és a Tinder társkereséstl!!! ☺"


-Olivér , 38 éves


Köszönjük szépen Olivér kedves szavaidat. 😊


bottom of page