top of page
  • Szerző képeAnita

10 ok, amiért az online ismerkedés jobban működik, mint a hagyományos

Frissítve: febr. 20.

"A Tindert csak azok használják, akik élőben nem tudnak ismerkedni."

"Az online ismerkedés szimpla húspiac. Tele van felszínes buta emberekkel, akikkel egy normális mondatot nem lehet váltani."

"Online nem lehet komoly kapcsolatot kialakítani, mert mindenki csak kikosaraz. Senki nem a valódi értékekre megy."

Az elhangzott vélemények mindenki számára ismerősek, nem egyszer hallottuk már ezeket a mondatokat az elmúlt pár évben.

online ismerkedés tippek

Sok helyen még mindig az a szemlélet uralkodik a témával kapcsolatban, hogy az interneten csak az ismerkedik, akivel valami „gond” van – hiszen mi másért ne élőben csinálná? Ez a hozzállás 40 fölött még erősebb, amiről egy külön cikket is írtunk.

De egészen biztos, hogy ma is is helytállóak ezek a mondatok?

Nem idejétmúlt egy kicsit a fenti hozzállás?

Írásunkban erre keressük a választ.



Na vágjunk is bele.

Természetesen nem szeretnénk egyoldalúak lenni: mindkét ismerkedési formának, a személyesnek és az online-nak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.


A helyzet objektív megvizsgálásához érdemes hátra lépni kettőt, és górcső alá tenni a két oldalt.

online ismerkedés


Kezdjük a hagyományos oldallal, a személyes ismerkedéssel:

Miért jó és miért nehéz a hagyományos ismerkedés?


Tény, hogy a személyes kontaktot tekintjük alapnak, hiszen ez a „természetes”. A mindennapokban jövünk-megyünk, megfordulunk helyeken, ahol vannak más emberek is. Meglátunk valakit, aki tetszik, és igyekszünk valamilyen kapcsolatot teremteni vele, és ez tök szuper! Teljesen egyértelmű, hogy ez a legtermészetesebb, és bizony az tölt el minket a legjobb érzéssel, ha valakival "csak úgy" vételenül összeismerkedünk.


A hagyományos, élő ismerkedés azért jó, mert:

  • Rögtön érzed, hogy van-e kémia, tényleg meg tud-e mozgatni a másik. Nem áll fenn az a veszély, hogy sok időt és energiát fektetsz a másikba, majd a randi csalódás lesz. Ettől persze még később kiderülhet, hogy nem igazán illetek össze, de kicsit biztosabb az alap.

  • Látod a másik reakcióit. Könnyebben lehet beszélgetni, többet tudhatsz meg a másikról, ha látod a gesztusait, mimikáját. Nincs idő átgondolni minden választ, mint az online próbálkozásoknál, és az arckifejezésén se tud mindig uralkodni az ember. Ezáltal ez a módszer jóval transzparensebb.

  • Kevésbé van a levegőben a párkeresés „görcsössége”. Hiszen nem feltétlenül azért indulsz el otthonról bárhová, hogy csajozz/pasizz, az ilyen szituációk sokszor véletlenül adódnak, ez által sokkal spontánabbak.


Ha olyan típus vagy, akinek van ideje ismerkedni, vagy olyan munkád van aminek kapcsán sok új emberrel találkozol, és otthonosan mozogsz az élő beszédben, akkor neked valószínűleg teljesen megfelel a hagyományos forma.


Viszont itt jön a mai ember problémája:

életünk bizony ritkán ennyire ideális.

Az offline, élő ismerkedésnek ebből adódóan számos hátránya is van:

1. Az előzőekből kiindulva például meglehetősen időigényes.

2. Nagyon könnyen kikosarazhatnak: mindenki rohan, senki nem lát ki a saját problémáiból, ezáltal felszínesek és könnyen visszautasítanak.

3. Ma már a szórakozóhelyeken is nehezebb ismerkedni élőben, mert sokan például ki se járnak bulizni. Napjainkban inkább a szűkebb házibulik a népszerűbbek.

4. Az offline ismerkedés meglehetősen helyhez kötött. Ha te dolgozol egy irodaházban, vagy egy cégnél, és ott nincs olyan partner aki tetszene, akkor nehéz helyzetbe kerülsz.


Az alapvető probléma az, hogy manapság simán előfordul, hogy a munkánkkal eltöltünk akár napi 12 órát is.

Ezek után mégis hol ismerkedjünk? A villamoson? Na ne már.

Az már 20 éve is ciki volt.


Pont ezek miatt annyira népszerű az online társkeresés.

Változik a világ, vele együtt pedig az is, ahogyan az életünket éljük. Pár évtizede a személyes ismerkedés számított csak normálisnak, de őszintén: lehetőség sem igazán volt másra. Próbálkozások azért voltak, hiszen az újságokban lehetett látni társkereső rovatot, de ennek sikeressége és hatékonysága köszönőviszonyban sincs a netes verzióval.


A fent felsoroltakból tehát az következik, hogy már azok is használják az online ismerkedős randi applikációkat, akik élőben is szeretnek ismerkedni. Ki kell mondanunk: Az online ismerkedés lett a trendi.

(Érdekesség: A legtöbben az adrenalin miatt is használják az online ismerkedős felületeket. Tudtad, hogy ugyanolyan adrenalin löketet okoz a Tinder vagy a Bumble, esetleg a Happn mint az extrém sportok? Nem véletlen, hiszen az egész olyan mint egy izgalmas játék.)


tinder

Beszédes adat, hogy a Tindernek nagyjából 80-100 millió aktív felhasználója van, több, mint 150 millió regisztrációból. A nagy számoknak pedig egyszerűen az az oka, hogy az alkalmazás egyszerűen működik. Ha az ember ügyesen csinálja, egy elképesztően hatékony ismerkedési eszköz, számtalan előnnyel.



Jöjjön a lényeg: mik is az online ismerkedés előnyei, ami miatt szerintünk magasan veri az élőt:


1. Az online ismerkedés időhatékony és gyors.

Napjainkban az élet némileg pörgősebb, mint a szüleink, nagyszüleink korában. Az ezredforduló előtt úgy működött, ahogy Beatrice is megmondta: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Hát, a gondok ott kezdődnek, hogy ma már sokan nem 8 órát dolgoznak, hanem inkább 10-12-t, plusz ott vannak az egyéb kötelezettségek, amik elviszik a maradék szórakozásra szánt időt is. Mikor járjunk tipikus ismerkedős helyekre? Alvás helyett? Muszáj olyan módszerhez nyúlni, ami kicsit célravezetőbb és időhatékonyabb, valamint bárhonnan végezhető, akár a buszról is.


2. Itt nem kellemetlen senkinek, ha leszólítják.

A villamosmegállóban leszólítani valakit szép gondolat, de ugyebár egyáltalán nem biztos, hogy az illető is épp erre vágyik. Ő éppen munkába megy, jó eséllyel a háta közepére nem kíván téged, egyébként pedig lehet, hogy egyáltalán nem is akar ismerkedni, mert már foglalt. Ugyanez a helyzet a kávézókban, kocsmákban: nem mindenki ismerkedési szándékkal mozdul ki, ezáltal eleve jóval kisebb a siker esélye élőben, mint a Tinderen, ahol viszont mindenkinek ugyanaz a célja: megismerni valakit, aki felkelti az érdeklődését.

Ha érdekel, hogy milyen szövegeket érdemes kiírnod a Tinder profilodra, itt tudod elolvasni ezzel kapcsolatos cikkünket: Milyen a jó bemutatkozás a társkeresőkön?


3. Helyfüggetlenül tudod végezni.

Valljuk be őszintén: keveset járunk a munkán és a kötelező helyeken kívül bárhova is. A napjaink szigorú menetrend szerint vannak ütemezve, reggel kelés, gyors kaja és készülés, majd kezdjük a munkát. Ha otthonról dolgozol ülsz be az emailek elé, ha be kell járnod a munkahelyedre ülsz a kocsiba / buszra. Ha gyereked van iskolába viszed. Ha a munkában végeztél, el kellene menni bevásárolni, és edzeni se ártana egyet. Hulla fáradtan hazaesel este 8-ra, örülsz hogy élsz. Itt még neki indulni egy kocsmázásnak kinek van kedve, energiája? Ha online ismerkesz akkor sokkal könnyebb dolgod van: levágódsz a kanapéra és pihenés közben csinálod. Sőt, a Tindert tudod nyomkodni akár hazafele, munkába menet is a villamoson, vagy a munkahelyen. Persze szigorúan csak szünetekben. 🤪


4. Az online ismerkedésnél jobban lehet szűrni.

Ez ne tudd meg milyen hasznos.

A saját preferenciáidnak megfelelően tudod beállítani, hogy kik után érdeklődsz. Amikor élőben leszólítasz valakit, általában egyetlen dolgot tudsz róla: hogy tetszik, mármint külsőre. Ez nem rossz kiindulási pont, de hamar kiderülhet, hogy semmi közös nincs bennetek, nem vagytok egymás számára érdekesek. A Tinderen ezzel szemben szűrhetsz, és eleve csak olyan potenciális partnerek kerülhetnek a látóteredbe, akivel vannak közös pontok, például: mindketten szerettek kirándulni. Így egy kicsit azért könnyebb az egymásra hangolódás, nem? Persze fordítsuk is meg: téged pedig csak olyanok fognak megtalálni, akik eleve érdekesnek tartanak valamiért. Win-win.


5. Fel tudod mérni magad, kellemes önbizalom-növelő játék.

Vajon téged milyen kaliberű emberek húznak jobbra? Milyen típusú csajoknak / pasiknak tetszel? Mennyire vagy jó pasi/csaj valójában? A randi appokon minderre választ kapsz, ugyanis azonnal látod a visszajelzéseket.


6. Nem ér annyi erős kudarcélmény, mint élőben.

A személyes ismerkedésnél nagyon sokakat vet vissza az elutasítástól való félelem. Ez valahol irracionális, mert mi van akkor, ha valaki nemet mond? Semmi. Ennek ellenére, akik próbáltuk, tudjuk, milyen megalázó tud lenni egy elutasítás. Valaki könnyen átlép ezen, mások nem annyira. Utóbbiaknak az online felület óriási könnyebbséget jelent: ha nincs személyes kontakt, illetve közönség, aki végignézi, az elutasítás sem annyira kínos, könnyebben lapoz az ember. Ha pedig izgulós vagy, ami miatt esetleg előfordul, hogy hebegsz-habogsz, vagy összevissza beszélsz élőben elsőre, külön megnyugtató, hogy online nem ér ekkora stressz, és írásban van is időd átgondolni a mondandódat.


7. Online párt keresni baromi izgalmas.

Persze komolyan vesszük a Tinderezést, nem arról van szó, hogy nem, de ez mégis valamilyen szinten olyan, mint egy izgalmas játék, egy teszt. Az új fotóimmal vajon hányan húznak jobbra? Mennyire tudom jól megtervezni a személyes arculatomat? Anélkül mérheted le ezeket, hogy élőben ki kellene tenned magad az esetleges elutasításoknak, neadjisten kéretlenül nyomulnának rád olyanok, akikkel te nem szeretnél közelebbi kapcsolatba kerülni.


8. Több a potenciális partner.

Tagadhatatlan, hogy ha online próbálkozol, sokkal több a lehetőséged.

Nyilván te is dolgozol, kisebb gondod is nagyobb annál, minthogy azzal foglalkozz, hogy hova menj ismerkedni.

Ahogy már írtam, a randi applikációkon mindenki azért van fent, hogy ismerkedjen, ezért értelemszerűen nagyobb a merítés, hiszen egy helyen összegyűlnek azok, akik ilyen szempontból nyitottak. Így nyilván jobbak az esélyek, mint amikor teljesen random embereknél próbálkozol egy buliban. A Tinder olyan, mintha kizárólag egyedülálló, párra vágyó embereknek szerveznének egy bulit. Jobban hangzik, nem?


9. Könnyen tudsz változtatni az esélyeiden.

Ha azt látod, nem vagy elég népszerű, van egy csomó eszköz a kezedben, amik azonnali változást hozhatnak: új fotók, új bemutatkozás, több információ a profilodra, esetleg a bemutatkozás átírása. Többféleképpen próbálhatod eladni magad, folyamatosan dolgozhatsz az énmárkádon, így pedig érhetsz el jobb eredményeket. Persze élesben is dolgozhatsz magadon, de ebben az esetben a változás nem olyan gyors és látványos, idő kell, míg beérik a munkád gyümölcse.

Ezen kívül, tudod fejleszteni a kommunikációdat is, hogy kreatívabb szövegeket írj. Erről itt írtunk bővebben:


10. Már profi Tinder/társkereső fotózást is igénybe tudsz venni.

Bizony. Ez ma már egy szolgáltatás.


A Tinder/társkereső fotózásnak annyi a lényege, hogy megkeresel egy profi fotóst, aki ahhoz ért, hogy a Tinder-re, Badoo-ra, Facebook-ra olyan fotókat készítsen Rólad, amikkel a legnagyobb sikert érheted el az ellenkező nemnél.

Ezt hívjuk online első benyomásnak, ami arról szól, hogy olyan képeket teszel közzé, amik a legmegyőzőbbek. Pozitív online első benyomást elérni azért könnyebb, mint személyesen, mert ezt csak egyszer kell megcsinálni. A jó kép és a jó profil mindig el fog adni téged.

Tudtad? Egy kutatás alapján 20-szor nagyobb az esélyed a társkeresőkön, ha jó fotókat használsz.






Összefoglalva:

Változó világ, változó módszerek

Be kell vallani: a jövő egyértelműen az online ismerkedésé.

Ha csak szimplán a trendeket nézzük, azt, hogy a világ merre halad, akkor azt gondoljuk nincs kérdés ebben az ügyben.

Ha csak nem egy elefántcsonttoronyban laksz, te is észrevetted már: minden az online irányába halad.


tinder tippek

Amiért az online olyan sikeres: a neten gyorsabban, hatékonyabban, bárhonnan tudsz ismerkedni.

A mai embernek pedig a fenti három szóval bármit el lehet adni: ha van egy eszköz, amivel fele olyan gyorsan elérem a célom, mindezt akár a nappalimból, akkor azonnal kell.

Valljuk be őszintén: teljesen igaza van annak, aki ezt gondolja.

A fene se akar szerencsétlenkedni a villamoson vagy a diszkóban, idegeneket leszólítgatva.

Itt egy lehetőség, amivel az esélyeidet akár megtízszerezheted, mindezt a nappalidból.

40 fölötti vagy, és azt gondolod, hogy nincsenek esélyeid? Butaság, erről pont itt írtunk egy cikket.


Az online ismerkedést lehet jól, illetve kevésbé jól is csinálni.

Ha rászántad magad arra, hogy elkezdd, van számodra 10db tippünk, amivel garantáltan sikeresebben fogod művelni ezt a dolgot:


Amennyiben ezt férfiként olvastad:


Amennyiben nőként




bottom of page