top of page
  • Szerző képeAttila

Olcsó fotós – nem biztos, hogy jól jársz vele!

Frissítve: febr. 20.

A profi szolgáltatások általában nem olcsók, és ez alól a profi fotózás sem kivétel. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ha elég elszántan keresgélsz a neten, biztos, hogy fogsz találni olyan kezdő fotóst, aki ingyen vagy jelképes összegért készít rólad képeket, amiket ő cserébe felhasználhat referenciának. Meg is van már erre a szakkifejezés: TFCD. A szó jelentése elméletben jól hangzik: neki gyarapszik a portfóliója, Te pedig jó képeket kapsz (szinte) ingyen. A gond csak az, hogy ritkán alakul ilyen vidáman a történet.


Amikor a profi munka nem biztos, hogy az


Nem árt tudatosítani magadban, mielőtt egy ilyen alkuba belemész, hogy a kezdő fotós TÉNYLEG kezdő. Nincs annyi tapasztalata, mint azoknak, akik már egy ideje a szakmában vannak, ezért nem várhatsz tőle ugyanolyan eredményeket. Még akkor sem, ha ő is végzett képzést.


Apropó képzés: tudod, mennyi önjelölt fotós van? Nagyon sokan azt gondolják, hogy ha szeretnek fotózni, és vesznek egy drága felszerelést, ettől máris szakemberré válnak, anélkül, hogy bármilyen tanfolyamot elvégeztek volna. Nos, ők is pont így igyekeznek referenciát gyűjteni: nagyon olcsón, esetleg ingyen fotóznak, hogy aztán felhasználhassák a képeket. Honnan tudod, hogy nem egy ilyenhez kerülsz? Sajnos legtöbbször ezek a fotósok meg sem közelítik egy valódi szakember munkáját, így igencsak valószínű, hogy csalódás lesz a vége.


Mindenkinek el kell indulni valahogyan


Persze mi is tudjuk, hogy a fotósoknak is el kell valahogy indulni – mi is voltunk kezdők. Távol álljon tőlünk, hogy mindenkit lebeszéljünk arról, hogy segítsen egy induló szakembernek portfóliót építeni. De az igenis tény, hogy nem mindig jársz jól az elkészült képekkel, nagyon gyakori, hogy kicsit sem vagy elégedett a végeredménnyel. A fotós pedig vagy elvégzi a munkát újra, vagy nem. Az eredmény pedig vagy jobb lesz, vagy nem. Ha fontosak a képek, kénytelen leszel új fotóst keresni, és kezdheted elölről az egészet. Ez mind idő, olyan idő, amit akár szórakozással vagy munkával is tölthetnél.


Jófej dolog tőled, ha egy referenciákat gyűjtő fotósnak állsz modellt, de ezt akkor tedd, ha nincs különösebb célod a képekkel. Azaz, ha nem lesznek jók, azt elintézed egy vállrándítással, aztán legfeljebb nem használod őket sehova. Ha viszont ezekkel szeretnél regisztrálni társkereső oldalakon, a CV fotódba szúrnád be, esetleg a céges oldaladra szánod, nos, akkor nem biztos, hogy kifizetődő az olcsó megoldás keresése.


Még nagyobb a csalódás, ha egyébként sem szereted a rólad készült képeket


Nagyon sokan jönnek hozzánk úgy fotózásra, hogy zavarban vannak, szégyellősek, milliószor hangsúlyozzák, hogy róluk „nem lehet” jó képet készíteni, ők nem fotogének, minden képen bénán néznek ki. Mi jó néhány év rutinnal a hátunk mögött már tudjuk, hogy ilyen nincs. Mindenkinek van előnyös arca. Más kérdés, hogy ezt tudni kell megmutatni, és egy hozzáértő fotósnak ez nem is probléma: könnyen teremt oldott hangulatot, és eléri, hogy megmutasd azt az arcodat, ami neked is tetszik majd, ha visszanézed a képeket.


Ugyanakkor egy kezdőtől ezt nem valószínű, hogy meg fogod kapni. Ne felejtsük el, hogy ő is kísérletező fázisban van, nincs sok tapasztalata emberekkel. Nem biztos, hogy kellőképpen meg tud nyugtatni, el tudja űzni a feszültségedet. Sőt, mivel sokszor a saját munkája miatt is izgul, esélyes, hogy erre nem marad kapacitása.


Ezzel az a gond, hogy a képeken így sajnos viszontlátod majd a feszengő, kényelmetlen érzést, ami végigkísérte a fotózást. Ezekkel a képekkel pedig aligha leszel elégedett, és csak erősödik a meggyőződésed, hogy veled van valami baj. Pedig nem, csak épp nem a megfelelő ember állt a kamera másik oldalán.


Olcsó fotósok = elrontott utómunkák: amikor retusálás után rosszabb, mint előtte


Nem titok, hogy mi, fotósok utólag is dolgozunk a képeken. Kicsit retusálunk, eltüntetünk bőrhibákat, játszunk a tónusokkal, a fényerővel stb. Ehhez persze érteni kell, hogy az eredmény természetes maradjon, viszont érdemben javítson a képen.


Akinek nincs ebben gyakorlata, az hajlamos nagyon túlzásba vinni az utómunkát: vibráló színek, olyan simára retusált bőr, amiről ordít, hogy nem természetes. Még rosszabb, ha nagyon látványos az utómunka nyoma, vagy ha éppen nem is igazán tud sok mindent hozzáadni az eredeti képhez.


A jó retus gyakorlatilag láthatatlan, mégis sokat javít a képen. Aki nem ért hozzá kellőképpen, az szinte biztos, hogy nem fogja tudni eltüntetni a nyomait, és nem lesz diszkrét az utómunka. Olyan képekkel pedig inkább sehol ne akarj megjelenni, amin látszik, hogy sokat dolgoztak rajta utólag – egy ilyen képet a Facebookon is körberöhögnek, nemhogy egy CV-ben vagy céges oldalon.


A teljesség igénye nélkül, mutatunk pár képet, amit mi készítettünk, így dolgozik egy 10+ év tapasztalattal rendelkező portréfotós:





Ne spórolj a fotóson, ha fontos az eredmény!


Véletlenül sem ördögtől való segíteni valaki elindulását néhány ingyen készített referenciaképpel, de ha van konkrét célod a fotókkal, és fontos, hogy jók legyenek, ne ezt az utat válaszd! Ilyenkor nem szabad spórolni a fotóson, mert végül sokat veszíthetsz a rossz minőségű képek miatt. Válassz inkább profit, akinél biztosra mehetsz – biztos, hogy nem fogod megbánni!


Ha valóban színvonalas fotókra van szükséged magadról, fordulj hozzánk bizalommal! Sokéves tapasztalatunk van abban, hogy kihozzuk belőled a legjobbat!


bottom of page