top of page
  • Szerző képeAttila

Pályakezdő önéletrajz: így készíts otthon CV fotót a mobiloddal!

Frissítve: 2023. dec. 18.


Valljuk be: pályakezdőként kisebb gondod is nagyobb annál, minthogy önéletrajz fotót csináltass..

Fizessek ki 40-50 ezer forintot fotózásra úgy, hogy még egy forintot nem kerestem a végzettségemmel?

Gondolod magadban. Figyelj, teljesen jogos a probléma, ezért úgy döntöttünk, hogy írunk ehhez egy kis segítséget!


Miért fontos az önéletrajz fotó, pályakezdőként leginkább?


Az önéletrajz készítése során a fotó igen fontos szerepet játszhat, hiszen ez az az első benyomás, amit a munkaerő toborzónál, HR-esnél keltesz. Nem az iskolai végzettségeidet, vagy a soft skill-jeidet fogja először elolvasni, hanem ránéz a képedre. Ez pszichológia, több tízezer évvel ezelőttről hozzuk. De ebbe ne menjünk bele ilyen mélyen, legyen elég annyi, hogy egy fotó alapjaiban tudja meghatározni az önéletrajzodat. Még el sem olvastak belőle egy sort se, de ránéznek a képedre, és ha a fotód megnyerő, akkor már plusszal indulsz.


Telefonnal is megoldható egy vállalható CV fotó


Lehet, hogy azt gondolnád, hogy költséges profi fotózásra kell időpontot kérned, de szerencsére ez nem feltétlenül igaz. A mai okostelefonok kiváló minőségű kameráival könnyedén elkészíthetsz egy jó képet a saját telefonoddal.


Íme 7 tipp, hogyan érdemes nekivágnod:

  1. Első körben kérj meg valakit, hogy ő fotózzon, a szelfit felejtsd el. A telefonok első kamerája torzít, és rosszabb minőségű, mint a hátsó.

  2. Használj semleges hátteret, a legjobb egy fehér fal. Semmi zavaró dolog ne legyen a háttérben.

  3. A megfelelő megvilágítás a jó fotó lényege. Kerüld a telefon vakuját és az árnyékokat. A legjobb, ha egy függönyös ablak mellé állsz, a fény essen 90 fokban az arcodra! (A példa fotót lent találod.)

  4. Válassz megfelelő öltözetet. Olyan ruhát válassz, amit egy fontos interjúra is felvennél. Az öltözéked ideálisan kontrasztot képezzen a háttérrel, tehát ne viselj világos zakót fehér háttérrel! Fehér háttér - fekete zakó, ez lesz a jó kombó.

  5. A telefon hátsó kameráját állítsd 2-3x módba (zoomolj bele), hogy kiküszöböld a torzításokat, valamint állítsd portré módba, hogy szépen elmossa a hátteret

  6. Nézz egyenesen a kamerába, és válassz természetes pózt. Ne keresztezd a karjaidat. A kezeid ne legyenek a képen. A legjobb váll alatt elvágni a fotót, erről lent szintén találsz példákat.

  7. A képnek élesnek és jó minőségűnek kell lennie. Miután elkészült, közelíts bele, győződj meg róla, hogy nem homályos.

Kerüld az alábbi gyakori hibákat:

  • Nem nézel a kamerába

  • Nem megfelelő öltözet (amely túl elegáns vagy éppen túl lezser)

  • Zavaró háttér elemek

  • Túl komoly, barátságtalan arc

  • Minden, ami nem szakmai (kivágva egy esküvőről vagy konferenciáról, alkohol a képen stb.)


Nézzük meg a fentieket a gyakorlatban, az egész beállítást nagyjából így kell elképzelni:

pályakezdő önéletrajz

Tehát, még ha pályakezdőként nem rendelkezel megfelelő kerettel egy profi fotózásra, az okostelefonoddal és ezekkel a tippekkel könnyedén készíthetsz egy megfelelő képet az önéletrajzodhoz. Egy jól elkészített fotóval már az első pillanatban pozitív benyomást kelthetsz a leendő munkaadódban.


Nézzünk pár példát, hogy mi milyen önéletrajz fotókat készítünk:



Ha esetleg az elkészült telefonos fotód minősége, beállítása nem tetszik, vagy nem vagy elégedett magaddal a képeken, még mindig vehetsz igénybe profi segítséget.



Keress minket, ha inkább biztosra szeretnél menni az önéletrajzoddal!


bottom of page