top of page
  • Szerző képeAttila

Milyen ruhákat hozz magaddal portré fotózásra? (férfiaknak)

Frissítve: jan. 19.

Miután lefoglalta valaki nálunk a társkereső / CV / portré fotózást, instant az első kérdés amit kapunk: "Na oké, de milyen ruhákat hozzak?"

Úgy gondoltuk, hogy ennek szentelni kell egy írást, mert nagyon gyakran merül fel ez a kérdés. 😊


Még mielőtt nagyon belelendülnénk, az első és a legfontosabb tanács:

Csak olyan ruhákat hozz, amikben jól érzed magad, amiket egyébként a hétköznapokban is el tudsz képzelni magadon.

Ez az alfa és az omega, innen indulunk. Hiába mondjuk azt, hogy hozz magaddal inget, ha életedben nem vettél még fel inget, maximum a középiskolás ballagásodon.

Az tehát, amiket lent leírunk, általános tanácsok, kérlek gondold át, hogy illenek-e hozzád, és csak azokat építsd be, amiket közel érzel magadhoz.


A portré fotózásokat (ami lehet Tinder, vagy üzleti) általában kétféle irányból közelítjük meg ruházat terén: az első az az utcai/sportos, a másik pedig az elegánsabb.

Ez sem szentírás természetesen. Valakinél csak elegáns képeket készítünk, mert egyáltalán nem hord pólót, szóval ez abszolút egyénfüggő.


1. Kezdjük az utcai/sportos fotós ruhákkal

Ebben a kategóriában leginkább a farmereket, pólókat, pulcsikat értünk. A hozott ruháknak ez tegye ki a nagy részét, legyen nálad 2-3 féle póló, 2-3 féle farmer, 2-3 féle pulcsi. Nyáron a pulcsi természetesen nem kötelező. Amennyiben üzleti fotózásod lesz, úgy természetesen inkább a lenti elegánsabb vonal legyen a súlyozottabb.


Pár ötlet erre a vonalra:

Amint látod nem kell megváltani a világot, az egyszerű de nagyszerű irányvonalat érdemes követni. Egyszerű színek: fekete, fehér, szürke, farmer amik jól működnek, de ha kicsit extrázni szeretnél, tettünk bele olyanokat is amik kicsivel trükkösebbek.


2. Nézzük a második vonalat, az elegánsabb portrés szetteket

Itt tényleg nagyon tág a merítés, mert rengeteg-féleképpen lehet ezeket a szettek összeállítani. Itt leginkább a világoskék, barna, fekete, fehér, szürke színek amik jól működnek.


Pár inspiráció:

Mi ezeket a kombiációkat, színeket ajánljuk.


Azonban, ami nagyon fontos: ne ezeket a konkrét példákat építsd be, illetve beépítheted, az is jó lesz, de amire próbálunk ösztönözni: szabd magadra a látottakat! Tehát építsd be a sajátjaid közé ami tetszik. A lényeg, hogy légy igényes magadra és az öltözékedre a fotózáson. Egyszer van ilyen alkalom, érdemes megadni a módját, ne aznap reggel túrd össze a szekrényből, hogy mit szeretnél hozni.


Tipikus hibák, amikkel vagy sokszor, vagy kevesebbszer, de találkozunk, ezeket próbáld meg elkerülni


  1. Gyűrött ruhák: Ha egy mód van rá, akkor vasald át a ruháidat, mielőtt berakod őket a táskába. Hidd el, megéri, a profi kamerák amiket mi is használunk, nagyon kihozzák a részleteket, világítani fog a képen a gyűrődés.

  2. Nem alkalomhoz illő ruhák: Nagyon szépen kérünk, ne gyertek mackó nadrágba / tréning ruhába / munkás ruhába / biciklis ruhába / stb. Bizony, a Lonsdale tréning ruha nem is egyszer előfordult már, azzal az indokkal, hogy: "Én ilyeneket hordok." Értjük, csak nem box edzést tartasz éppen, hanem szeretnéd meggyőzni a másik felet, hogy jó parti vagy, vagy szeretnéd elnyerni a leendő munkaadód tetszését. Nem akarjuk degradálni ezzel a tréning ruhát, hordjad nyugodtan, de a fotózásra kérünk, hozz néhány pólót, farmert és inget.

  3. Régi, elhasznált ruhadarabok: A ruháid legyenek jó állapotban. Nem kell frissen vásárolt ruhákat hoznod, de a több éves, szétmosott, foszladozó pólóidat / nadrágjaidat jobb ötlet inkább otthon hagyni.

  4. Kevés választási lehetőség: Inkább több ruhát hozz, mint kevesebbet. Egy ilyen fotózásra mindenki úgy érkezik, mintha 3 hétre nyaralni menne, szóval emiatt ne legyen szégyenérzeted. Hozz nyugodtan minél több mindent, senki nem fog hülyének nézni érte.

  5. Túl színes, túl mintás, megosztó ruhadarabok: Nincs gond az extrázással, de csináld úgy, mint a fenti példákban láthatod. A koponya mintás heavy metal koncertre járós pólóidat tehát lehet érdemes otthon hagynod, helyette válassz valami szolídabbat, egy sima feketét például, amin nincs minta. A mintákkal és a rikító színekkel az a baj, hogy elvonják a figyelmet rólad, ezeket tehát érdemes inkább kerülni.

  6. Kerüld az alábbi típusú ruhákat:

  • A rövidujjú ingek nem szerencsések, helyette inkább hosszú ujjúakat hozz.

  • A szandálok szintén otthon maradhatnak.

  • Amennyiben van rajtad súlyfelesleg, úgy ne hozz feszülős felsőket, válassz 1 számmal nagyobb ruhákat, sokkal jobban fog állni!

  • A feszülős nadrágokat is érdemes elkerülni, picit legyen bővebb, hiddel, sokkal jobban fogsz kinézni benne.


Nagyjából ennyi, amiket tudnod kell ruha ügyben egy portré fotózás előtt, köszi, hogy végig olvastad. 😊

bottom of page