top of page
  • Szerző képeAnita

Nem ír vissza a Tinderen: miért halnak meg a beszélgetéseid?

Frissítve: 2023. ápr. 26.

Biztos Te is találkoztál már a jelenséggel: összejött a match, ráírtál, visszaírt (vagy fordítva), elkezdtetek beszélgetni, aztán már 10 perc múlva érzed, hogy a kommunikáció nyögvenyelős, akadozik, majd ellaposodik és végül megszűnik. Annyi melót kell tenni abba, hogy egyáltalán eljusson az ember idáig, hogy érthető módon rosszul érint, ha ez sokszor előfordul. Ahhoz, hogy elkerüld, nem árt egy kicsit felülvizsgálnod a saját kommunikációs szokásaidat, illetve tudatosan bevetni néhány technikát, hogy a megfeneklő beszélgetéseket ki tudd billenteni a holtpontról.


A kínos csöndek


Az írásbeli beszélgetések során beálló szünetek az élő beszélgetés kínos csöndjeinek felelnek meg, csak kevésbé ciki, mert a másik nem ül veled szemben, nem MUSZÁJ kezdeni valamit a szituval. Szépen el is lehet engedni a dolgot, így senkinek sem annyira kellemetlen. De miért tennéd, amikor annyira próbáltad a másikkal felvenni a kapcsolatot, annyit agyaltál, hogy mit is írj neki?

Az ilyen hatásszünetek abból erednek, hogy éppenséggel nem tud az ember mit reagálni arra, amit a másik írt, vagy olyan témát feszeget, amit nem kellene, esetleg nem tud figyelemfelkeltő lenni.


Annak, hogy nem írnak vissza, több oka lehet, például:


· Túl személyes az infó/kérdés. Egy első beszélgetésnél nem faggatózunk az exekről, a családi háttérről, a fizetésről, és más személyes kérdésekről. Ennél a szakasznál ezeknek még nincs helyük, magánjellegű infók, amiket normális ember nem oszt meg egy idegennel. Ha ilyeneket kérdezgetsz, jogosan tart a másik tolakodónak, és valószínűleg egyszerűen csak nem fog válaszolni.

· A pasik valamiért imádják viszonylag hamar a sikamlós témákra terelni a szót, a csajoknál viszont ez red flag: ki akarja egy most megismert pasival kitárgyalni a szexuális szokásait? Ha ilyennel nyitsz már az első beszélgetésnél, azonnal levonják a következtetést, hogy csak a szexre mész, komolytalan vagy, ráadásul még bénán is csinálod.

· Nem érdekli a másikat, amit írtál. Tök jó, ha elmondod, hogy a szabadidődben pl. küzdősportolsz, de nem biztos, hogy a másikat érdekli, hogy mi a különbség a jiu jitsu és a kung fu között, vagy milyen követelményeknek kell megfelelned, hogy szintet lépj. Vedd észre magad időben, ne tarts kiselőadást, ne traktáld a másikat számára érdektelen témákkal!

· Nem érdeklődsz, csak mesélsz magadról. Kicsit kapcsolódik az előzőhöz: hosszan áradozol arról, te mit szeretsz, de eszedbe sem jut megkérdezni a másikat, hogy ő mit csinál a szabadidejében, van-e számára fontos hobbija stb. Az ismerkedés kezdeti fázisában ezt általában gyorsan megunják, egoistának tűnsz tőle, és őszintén szólva egy idő után már nincs is kedve az embernek tettetni, hogy érdekled, amikor Te magad semmi érdeklődést nem mutattál felé.

· Egyszavas válaszokat adsz, nem próbálod pörgetni a beszélgetést. A másik véglet: mindenre nagyon röviden, egy-két szóban válaszolsz, amire nem lehet érdemben reagálni, és van egy kis lekoptatás feelingje is. Ez is hamar válik uncsivá, és a beszélgetőpartnered jó eséllyel keres inkább valaki olyat, akinek kicsit fejlettebbek a kommunikációs képességei.

· Egész egyszerűen nem tart jófejnek. Lehet, hogy mindent megtettél, nem hibáztál, de nem jön be neki a stílusod, a humorod. Sajnos ez előfordul, ne vedd magadra, nem passzolhat mindenki mindenkivel.


Amikor nem egyeznek a chatelési szokások


Persze az is lehet, hogy semmi gond nem lenne a virtuális kémiával, egész egyszerűen csak más az elképzelésetek arról, hogy mennyi időt kell szánni a chatelésre, mennyire kell aktívnak lenni. Nagyon sok beszélgetés döglik be attól, hogy nem tud folyamatos lenni, és a felek inkább elengedik így a dolgot.


A leggyakoribb gondok:


· Keveset vagy fent. Lehet, hogy Te az a típus vagy, aki nem akarja a neten élni az életét, és úgy érzed, elég napi fél órát szánni a Tinderezésre, de az a helyzet, hogy így nem lesz túl nagy sikered. Senki nem fog egész napokat várni, míg megjelensz és lehet veled váltani néhány mondatot, ha sokáig nem válaszolsz, egyszerűen kukáznak, és mennek tovább. Az online társkeresésre időt kell szánni, elvárt, hogy legyél elérhető. Persze nem kell a melóban is egész nap a telódat nyomkodnod, de azért néha nézz rá, ha van egy kis szüneted, meló után pedig legyél huzamosabb ideig elérhető.

· Lassan válaszolsz. Képzeld el, ha szóban kellene valakivel úgy beszélgetned, hogy perceket vársz minden reakciójára! Furcsa lenne, ugye? Chaten annyira nem furcsa, de elég idegesítő, így nem lehet normálisan felépíteni egy beszélgetést. Mire a másik reagálsz, már vissza kell olvasnia, hogy fel tudja venni a másik a fonalat, mindemellett ő úgy érezheti, hogy nem érdekel téged, nem akarsz rá időt szánni, így fel fogja adni.

· Lehetetlen időpontokban chatelnél. Szóval a legtöbb ember hétköznap este 11 után alszik, vagy aludni készül, mert másnap dolgozik. Ha Te fél 12-kor ráírsz, arra jó eséllyel nem fogsz aznap választ kapni. De említhetnénk példaként azt is, hogy akkor írsz rá, mikor melóban van, mert neked laza a napod – neki nem biztos, hogy szintén laza, lehet, hogy nem fog tudni válaszolni. Célszerű egyeztetni, mikor értek rá, és akkor beszélgetni, amikor mindenkinek alkalmas, és nem random irkálni.

· Ráírsz, amikor van 2 perced. Őszintén, ez mire jó? Meg sem tudod várni a választ, ebből beszélgetés tuti nem lesz, már ha egyáltalán tudna is akkor válaszolni. Akkor chatelj, amikor tudsz rá időt szánni.

· Eltűnsz napokra. Na, ez tényleg a no comment kategória. Mit gondolsz, ki fog napokat várni egy kvázi idegenre? Nem vagy azért még annyira meghatározó egy-két dumálgatás után, hogy ha napokra felszívódsz, megvárjon a csaj/pasi. Ez nem úgy működik, hogy ha nincs jobb dolgom, akkor beszélek vele, mert majd lesz más, aki ráér és ott van, és mire legközelebb belépsz, már nem kíváncsi rád.


Tudatosan irányítsd a beszélgetést!


Egy eredményes chatelés odafigyelést igényel. Légy jelen, legyél érdeklődő, de ne csak kérdezz, kicsit mesélj is! Legyen a tarsolyodban néhány poén, frappáns válasz, legyenek tartalékban témaötleteid, ha úgy érzed, kicsit laposodik a kommunikáció. És ami fontos: tiszteld meg a másikat, aki rád fordítja az idejét, és te is fordítsd rá a tiédet. Ne mellesleg pötyögj néha valami választ, hanem figyelj oda, és igyekezz minél többet jelen lenni – így a randiig is hamarabb juthatsz el!


Jobb képekkel minden könnyebb

Ha ütősek a képeid, előnnyel indulsz. A fentiek is sokkal könnyebbek lesznek ha nem egy béna fotóval írsz rá a másikra, hanem már eleve pozícionálod magad egy szintre. Erre van a társkereső fotózás szolgáltatásunk, amivel segítünk neked, hogy az első helyről indulhass a versenyen!



bottom of page