top of page
  • Szerző képeTamás Horváth

ONS, FWB, Ghosting… mit jelentenek a randi app kifejezések?

Megmondom őszintén, új felhasználóként egy csomó olyan randi app-os (Tinder, Bumble és társai) rövidítésbe futok bele, amiről egész egyszerűen halvány lila fingom sincs, hogy mit jelent. Egy-egy új rövidítésnél nagy bőszen keresgélek, és kétségbeesetten próbálom összerakni a puzzle darabokat. Na mármost ezt megelégelve úgy gondoltam, hogy tök jó lenne összegyűjteni az összes létező kifejezést egy kvázi online szótárba. 


Szóval, ha vesztél már el a személyiségtípusok forgatagában (én már rengetegszer), és nem akarsz többet szenvedni azzal, hogy össze-vissza kereségled, mit jelentenek a GGG-k, az ONS-k és társaik, akkor ez a cikk neked szól. (Megköszönni pedig ráérsz később is).


Node vessük is bele magunkat, és kezdjük a rövidítésekkel. 



Rövidítések a randi appokban: mi mit jelent?

Mindent összegyűjtöttünk, ami emberileg lehetséges, szóval jegyzetelj és tanulj ifjú padavan. 


Amit még fontos megjegyezni, mielőtt túlságosan belemerülnél, hogy számtalan kifejezés angolul létezik és nincs magyar nyelvű fordítása - vagy ha van, azt nem használják.


1. GGG (Good, Giving, and Game)

Gondolj arra a pasira vagy csajra, aki mindig kész neked segíteni, sosem sajnálja az időt a másikra. Ráadásul bármilyen bolond ötleted van, mindig benne van a hülyeségben - na ő a GGG személy.


2. ONS (One Night Stand)

Tegyük fel, hogy bulizol, és összefutsz valakivel, aki brutál jól néz ki. Megvan a kémia, és egyből az ágyban landoltok. Így van, ez a tipikus egyéjszakás kaland, amiben nincs semmilyen kötelezettség, vagyis ONS. 


3. DTR (Define The Relationship)

Amikor már hetek óta találkozgatsz valakivel, és eljön az a pillanat, hogy meg kell beszélnetek: "Na akkor, most hányadán is állunk?" - ez a DTR - vagyis definiáljátok a kapcsolatotokat


4. NSA (No Strings Attached)

NSA-nak hívjuk, ha van egy srác/csaj, aki csak a szex miatt van veled, és ezt mindketten tudjátok.


5. LTR (Long Term Relationship)

Amikor valaki évek óta ugyanazzal az emberrel van, és komoly terveik vannak a jövőre nézve - ez a LTR, vagyis hosszú távú kapcsolat.


6. FWB (Friends With Benefits)

Gondolj egy olyan barátra, akivel néha lefekszel, de közben mégis csak barátok maradtok. Nincs romantika, csak szex: ez a FWB, vagyis a barátság extrákkal


7. MBR (Must Be Real)

MBR-nek hívjuk, amikor valaki csak komoly és őszinte embereket keres, nem tűri a kamut és a bullshitet.


8. ISO (In Search Of)

Ha például Lilla azt mondja, hogy “én egy komoly kapcsolatot keresek, valakit, aki igazán illik hozzám", akkor Lilla ISO egy komoly kapcsolatra.





9. IRL (In Real Life)

Amikor azt mondod, hogy "szeretnék veled találkozni személyesen, nem csak chaten", akkor itt az IRL ideje, vagyis élőben kell találkoznotok.


10. Bad Pancake

Emlékszel, amikor szakítás után az első emberrel, akivel randiztál, nem lett semmi komoly és csalódtál? Na, ő volt a "Bad Pancake"


11. Benching

Amikor valakit cserepadon tartasz, talonban hátha egyszer még jól jöhet: ezt hívják Benchingnek.  


12. Blizzard Buddy

Ha jön a vihar, és a villámok, és gyorsan kerítened kell valakit, hogy ne egyedül töltsd az időt otthon, ő lesz a Blizzard Buddy-d.


13. Breadcrumbing

Olyan, mint amikor csak elvétve flörtölgetsz valakivel, hogy fenntartsd az érdeklődését, de egyébként semmi komoly lépést nem teszel: ezt hívják Breadcrumingnak. 


14. Catfishing

Amikor valaki teljesen másnak adja ki magát online, mint amilyen valójában. Hamis képek, hamis profil - tipikus Catfishing.


15. Cuffing Season

Amikor beköszönt az ősz, és mindenki kapcsolatot keres a hideg téli hónapokra. Ez az úgynevezett Cuffing Season.


16. Cushioning

Mikor valakivel már jársz, de még az elején vagytok, így közben tartasz pár másik embert is talonban, hátha nem jön össze a dolog. Ez a Cushioning.


17. Deeplike

Amikor valaki profiljának mélyére ásol és lájkolsz egy régi posztot csak azért, hogy jelezd: gondolsz rá - ez a Deeplike.


18. Ghosting

A Ghosting az, amikor a partnered váratlanul eltűnik, többé nem válaszol üzenetekre, mintha a föld nyelte volna el.


19. Haunting

A Ghosting kvázi folytatása, amikor valaki, aki korábban eltűnt az életedből, hirtelen újra felbukkan egy kedveléssel vagy üzenettel. Ő egy "kísértet", aki visszajött Hauntingolni.


Instaficial jelentése

20. Instaficial

Az Instaficial (Instagram + official) az, amikor először teszel közzé egy képet a partnereddel Instagramon, ezzel hivatalossá téve a kapcsolatotokat. 


21. Monkeying

Monkeying az, amikor valaki egyik kapcsolatból a másikba ugrik, anélkül, hogy szünetet tartana közöttük. Mint amikor a majom egyik liánról vagy fáról ugrál a másikra. Nálunk itthon leginkább kapcsolatfüggőként lehetne ezt a személyt definiálni. Minden bizonnyal neked is van ilyen ismerősöd (vagy ha nincs, akkor van egy rossz hírem…). 


22. Netflix and Chill

Amikor meghívsz valakit "Netflixezni és lazítani", de valójában más a terved. A "Netflix and Chill" kifejezés valójában egy szexuális utalás.


23. On A Thing

Amikor “van valami közöttünk, de még nem hivatalos."


24. Pen Pal

Valaki, akivel rengeteget beszélsz online, de személyesen szinte soha nem találkozol. Ő a virtuális Pen Pal-od.


25. Situationship

A Situation és a Relationship kombóból jött létre. Voltaképp egy olyan kapcsolat, ami nem hivatalos, de több mint barátság. "Van köztünk valami, de nem nevezném kapcsolatnak." Kicsit hasonlít az On A Thing helyzethez, de azért mégsem teljesen ugyanolyan. 


26. Slow Fade

Amikor valaki fokozatosan kivonul az életedből, anélkül, hogy közvetlenül szakítana. Lassan eltűnik, mintha fokozatosan halványulna el.


27. Tuning

Az a fázis, amikor még csak flörtölsz valakivel, és még nem hivatalos a kapcsolat, de már megvan a kapcsolódás. Úgy, mint ahogyan régen a rádió frekvenciáit finomhangoltad és már majdnem bejött a zene, de még nem volt teljesen tiszta. Na ez a Tuning.


28. GSOH (Good Sense of Humor)

Az, aki mindig vicces és szórakoztató. Profiljában kiemeli, hogy GSOH, azaz szuper humorérzékkel rendelkezik.


30. NRE (New Relationship Energy)

Amikor például Anna és Bence frissen kezdenek randizni, és mindent izgalmasnak és újnak éreznek, ez az NRE, vagyis az új kapcsolat energiája. Nálunk Magyarországon leginkább úgy ismerheted, mint “rózsaszín köd”. 


További kifejezések

Itt lesz egy kis sortörés, hiszen a továbbiakban szerepelni fog külsőre, szexuális irányultságra, és néhány LMBTQ-ra jellemző kifejezés. Ha ezek a témák téged hidegen hagynak, nyugodtan ugord át ezt a részt. 





31. BBW (Big Beautiful Woman)

A BBW-k olyan dundi lányok, és nők, akik büszkék a testi adottságaikra, és elfogadják magukat úgy, ahogyan vannak. 


32. BHM (Big Handsome Man)

Tulajdonképpen a BBW férfi megfelelője: nagydarab, mégis vonzó férfi. 


32. Bi (Bisexual)

Bi, vagy biszex az, aki mindkét nemhez, tehát férfiakhoz, és nőkhöz is vonzódik.


33. CD (Cross-Dresser)

Az a férfi, aki női ruhákban érzi jól magát, a CD, vagyis cross-dresser kategóriába tartozik.


34. CIS (Cisgender)

Például Réka, aki nőként született és magát nőnek is érzi, CIS, vagyis cisgender személy.


35. DTF (Down To Fuck)

Amikor valaki csak szexre vágyik, anélkül, hogy komolyabb kapcsolatot keresne, akkor ő DTF, vagyis 'kész a szexre'.


36. Sapio (Sapiosexual)

Az, aki leginkább az intellektuális vonzerőt értékeli. Ő egy Sapio, vagyis sapiosexuális személy.


37. Trans woman 

Férfiként született, de nőként élő, és magát nőnek valló személy. 


Ennyit tehát a rövidítésekről. Amivel én még találkoztam a Tinder használata során, azok a különböző személyiségtípusok. És mivel nekem személy szerint elképzelésem sem volt arról, hogy mit jelentenek ezek a négy betűből álló mozaikszavak, utánaeredtem a témának. 


MBTI személyiségtípusok és rövidítések a randi appokban

Az MBTI, azaz a Myers-Briggs Típusindikátor, egy módszer, amivel meg lehet kísérelni kategorizálni az emberek személyiségét. Nem pontos, hiszen szinte lehetetlen az embereket csupán 16 féle különböző típusba besorolni, de egy jó kis indikátor arra, hogy mit gondol magáról a kiszemelted. (Vagy vice versa, mit gondolsz magadról, és mit lát a leendő randi partnered.)


Itthon, magyar nyelven is elérhető egy komplexebb teszt: ha van kedved, végezd el, és tudd meg, hogy melyik személyiségtípusba tartozol. Viszont előtte még érdemes elolvasnod a cikket végig, hiszen bemutatjuk ezeket a személyiségtípusokat. 


Először is: vannak a főbb személyiségjegyek, amelyek a következőképpen néznek ki. 


Introversion (I) / Extraversion (E) - magyarul introvertált vagy extrovertált

Ebben az esetben arról van szó, hogy honnan származik az energiád. Szeretsz egyedül lenni, a saját gondolataidba mélyedni és egyedül töltődni (introvertált vagy), vagy szívesebben töltöd az idődet mások társaságában és onnan meríted az energiádat (extrovertált típusba tartozol)?


Sensing (S) / Intuition (N) - magyarul érzékelő vagy intuitív

Te hogyan dolgozod fel az információkat? Az érzékelő típusok a konkrétumokra és a jelenre koncentrálnak, míg az intuitív típusok a lehetőségekre és a jövőre fókuszálnak


Thinking (T) / Feeling (F) - vagyis gondolkodó vagy érző

Ez arról szól, miképp hozod meg a döntéseket. A gondolkodó típusok logikus, objektív szempontok alapján döntenek, míg az érzők (nem túl meglepő módon) az érzelmeket és mások jólétét helyezik előtérbe.


Judging (J) / Perceiving (P), tehát ítélő vagy észlelő

Hogyan szervezed az életedet? Az ítélő típusok követik a terveket és szeretik a rendet, míg az észlelő típusok inkább rugalmasak és spontának.


Ezekből a szavakból alkották meg a különböző személyiségtípusokat, összesen 16-ot. 


1. ISTJ (Introverted, Sensing, Thinking, Judging)

Az ISTJ személyiség az, aki mindig a részletekre figyel, és szereti, ha minden a tervek szerint halad. Ő az, aki sosem késik, és mindig mindent pontosan csinál. Az ISTJ személyek megbízhatóak, gyakorlatiasak és rendszeretőek.


2. ISFJ (Introverted, Sensing, Feeling, Judging)

Az ISFJ típusú emberek mindig ott vannak, hogy meghallgassák a problémáidat, és ők azok, akik mindig gondoskodnak a barátaikról. Ugyanakkor szereti a rendet és a harmóniát. Az ISFJ-k odaadóak, figyelmesek és nagyon támogatóak.





3. INFJ (Introverted, Intuitive, Feeling, Judging)

Ő az a típus, aki mindig figyel a másik ember érzéseire, és nagyon empatikus, ráadásul  mély kapcsolatokat is épít. Az INFJ-k mély érzelmekkel rendelkező, intuitív személyek, akik az embereket és értékeket helyezik előtérbe.


4. INTJ (Introverted, Intuitive, Thinking, Judging)

Az örökös tervezők: mindig tervekkel és stratégiákkal állnak elő. A külső szemlélő számára bogarasnak tűnhetnek, minden apró részletre figyelnek, és mindig két lépéssel előrébb járnak. Nagyon logikus, független gondolkodású emberek, és szeretik, ha minden a helyén van.


5. ISTP (Introverted, Sensing, Thinking, Perceiving)

Keresik és imádják a kihívásokat, a megmérettetéseket, épp ezért gyorsan reagálnak a problémákra. Ők azok, akik szeretik kipróbálni az új dolgokat, és megélni a pillanatot. 


Az ISTP-k tehát alkalmazkodók, kalandvágyóak és gyakorlatias problémamegoldók.


6. ISFP (Introverted, Sensing, Feeling, Perceiving)

Ő az, aki szereti élvezni az élet apró örömeit. Az ISFP-k kreatívak, érzékenyek és nagyon egyedi személyiségek.


7. INFP (Introverted, Intuitive, Feeling, Perceiving)

Ő az a típus, aki a szívét követi, és hű marad önmagához. Az INFP-k idealisták, kreatívok és nagyon személyes értékeket képviselnek.


8. INTP (Introverted, Intuitive, Thinking, Perceiving)

Az örök izgága és ötletelő: imád új tervekkel előállni, és gondolkodni a különböző lehetőségeken. Néha kissé szétszórt, de sok esetben zseniális. Az INTP tehát egy kreatív, mély gondolkodású ember, aki jól érzi magát egyedül. 


9. ESTP (Extraverted, Sensing, Thinking, Perceiving)

Extrovertált típus, aki szeret mindig a középpontban lenni, és imádja a kockázatot, az izgalmat. Gyakran hoz spontán döntéseket, és egy igazi energiabomba, amivel általában kivívja a környezete szimpátiáját. 



Extrovertált személyiségtípus


10. ESFP (Extraverted, Sensing, Feeling, Perceiving)

Egy olyan típus, aki mindig a buli középpontjában van, szereti az embereket és az érzéseire hallgat. Imádja az életet, a társaságot, és az emberek is viszont imádják őt, hiszen szórakoztató. 


11. ENFP (Extraverted, Intuitive, Feeling, Perceiving)

Extrovertált típus, aki mindig új ötletekkel áll elő, és tele van energiával. Ő az, aki szeret kísérletezni és új dolgokat kipróbálni. Az ENFP-k általában lelkesek, kreatívak és szabad szelleműek.


12. ENTP (Extraverted, Intuitive, Thinking, Perceiving)

Igazi vitázó, lételeme a kötekedés, ugyanakkor sok esetben észérveket hoz fel, amivel megnyeri a szócsatákat. Imád új dolgokat kipróbálni és felfedezni.


13. ESTJ (Extraverted, Sensing, Thinking, Judging)

Extrovertált személyiségtípus, aki szereti a dolgokat rendben és szervezetten tartani. Ő az, aki hatékonyan és logikusan hoz döntéseket. Az ESTJ-k tehát gyakorlatiasak, rendezettek, épp ezért jó vezetők.


14. ESFJ (Extraverted, Sensing, Feeling, Judging)

Ő az, aki mindig ott van, hogy segítsen és gondoskodjon másokról, és aki összetartja a csapatot, a barátokat. Az ESFJ személyiségek figyelmesek, szociálisak és nagyon gondoskodóak tudnak lenni.


15. ENFJ (Extraverted, Intuitive, Feeling, Judging)

Ők azok, akik mindig lelkesítenek másokat, és nagyszerűen kommunikának, valamint megerősítik az emberek közötti köteléket, ezért nagyon népszerűek is.


16. ENTJ (Extraverted, Intuitive, Thinking, Judging)

Az extrovertál irányító, aki a projektjeit hatékonyan és szervezetten vezeti. Az ENTJ személyek határozottak, ambiciózusak és természetükből fakadóan vezető típusok.


Turbózd fel a Tinder és a Bumble profilod

A fenti rövidítések segítségével te is felturbózhatod a Tinder/Bumble fiókodat és sokkal egyértelműbben a másik tudtára adhatod, hogy mit is vársz el a társkereső apptól. 


Viszont itt még ne állj meg, hiszen attól nem lesz több a profilod, hogy beillesztesz néhány betűt


Kell egy humoros bemutatkozás (itt összegyűjtöttük a legjobb férfi, illetve a legjobb női Tinder bio-kat) úgyhogy olvass serényen és inspirálódj.



A másik dolog, amit fontos megértened, hogy mind a férfiak, mind a nők vizuális típusok. Egész egyszerűen kell, hogy legyenek rólad olyan képek, amik megfogják az embereket, különben minden egyéb "finomhangolás" hiábavaló - hiszen el sem jutnak addig, hogy elolvassák a bio-dat. 


Dönthetsz úgy, hogy lőssz pár képet magadról a tükörben, esetleg csinálsz néhány szelfit. Viszont őszinte leszek: ezzel bizony elég nehéz kitűnni a tömegből. Mintha mikrofon nélkül próbálnál szólót énekelni egy koncerten. 


De választhatod azt is, hogy profikra bízod magad; olyanokra, akik évek óta társkereső fotózással foglalkoznak, és tudják, hogy mitől döglik a légy. De, hogy ne csak üres frázisokat puffogtassunk, nézd meg az eddigi munkáinkat.


A lenti képeken a Tinder fotóinkat láthatod, a linkre kattintva pedig részletes infókat tudhatsz meg a társkereső fotózásról.




Itt pedig a férfi fotózásról olvashatsz további hasznos infókat, és lejjebb láthatod a képeinket.



Ha tetszenek a képek, foglalj nálunk időpontot a társkereső fotózásra.



Amennyiben pedig még mindig úgy érzed, hogy bizonytalan vagy, olvasd el Olivér sztoriját, aki ugyanígy volt vele:


bottom of page