top of page
  • Szerző képeAnita

Tinder társkeresés profi fotókkal: csalás és ámítás?

Frissítve: 2023. dec. 18.

A Tinderen mindenki igyekszik a legjobb oldalát mutatni, és nem titok, hogy ebben mi is segítünk, tippekkel, tanácsokkal, illetve profi tinderfotókkal, amik a lehető legelőnyösebben ábrázolják az alanyt. Tudjuk, hogy a profilkép az első szűrő: ha azon nem mész át, tökmindegy, milyen a többi fotód, mit írtál bemutatkozásként, ezért fontos, hogy ez a fotó a lehető legjobb legyen. A napokban azonban kicsit megdöbbentünk azon, hogy nem mindenki osztja a nézeteinket ezzel kapcsolatban.


A társkeresés profi Tinder fotókkal csalás?


A Facebook kommentjeink között eléggé meglepődve olvastuk a véleményt, mely szerint profi fotós által készített képet kitenni a Tinderre egész egyszerűen csalás. Merthogy annak semmi köze a valósághoz, az nem is te vagy igazából, és egyébként is, jogtalan előnyhöz juttat a többiekkel szemben, akiknek akármilyen okból nincs lehetőségük Tinder fotózásra.


Ami ennél is meglepőbb volt, az a számos egyetértő komment, akik szerint ezt tiltani kellene, mert nem fair, meg egyébként is átverés. Sőt, nem is mész vele semmire, mert a randiig talán eljutsz, de ott úgyis kiderül, hogy nem egészen úgy nézel ki, mint a képeken, és ha a valóság nem is kiábrándító, az igen, hogy megtévesztetted a partnert.


Szerintünk ezekben a véleményekben nagyon sok ferdítés, vagy talán inkább tévedés van, ezért gondoltuk, hogy szentelünk egy cikket a témának.


Miért nem érezzük mi ezt csalásnak?


Mondhatnád, hogy persze, ez a szolgáltatásaink egyike, egyértelmű, hogy ki fogunk állni mellette. Őszintén, valóban nem akarunk a saját magunk ellenségei lenni (nyilván), de valójában azért szerettük volna részletesen belemenni ebbe a témába, hogy eloszlassunk néhány komoly tévhitet, ami a szakmát érinti.


Szóval, kizárólag a fotós szemével, ezért nem értünk egyet:


  1. Szó sincs olyasmiről, hogy a fotónak semmi köze a valósághoz. Szinte halljuk, hogy már veszed a levegőt, hogy megcáfolj, mert te igenis nap mint nap látsz a Facebookon meg Instán olyan, fotóssal készíttetett képeket, amik finoman szólva nem hasonlítanak az emberre, akit személyesen ismersz, és akiről elvileg a kép készült. Tudjuk, mi is látjuk. De ez nem profi fotózás. A profi fotó, ha tényleg profi, nem mutat másnak, mint amilyen valójában vagy. Nem arra törekszünk, hogy eltakarjunk előnytelennek vélt dolgokat, és végképp nem cél, hogy addig retusáljunk, amíg végül anyukád sem ismer meg, de legalább szebbnek tűnsz (valaki szerint, mert ez ugye szubjektív). Ha valóban jó a fotós, akkor a képeken te pontosan úgy fogsz kinézni, mint a valóságban, csak kicsit előnyösebben leszel bemutatva. Nem, nem Photoshoppal (azt is használjuk, de nem erre), hanem jól elkapott pillanatokkal, pozíciókkal, amik látni engedik ezt az oldaladat. Segítünk kiválasztani azt a ruhát, ami a legjobban áll, elmondjuk, mi melyik arcodat, beállítást látjuk a legelőnyösebbnek. Készítünk rengeteg képet, amikből kiválogatjuk a legjobbakat, amiken igazán te vagy, de a legjobb formádban. Szóval szó sincs arról, hogy másnak akarnánk mutatni, mint amilyen valójában vagy. Akkor miért is lenne ez csalás?

  2. A legtöbb ember már a saját maga által készített Facebook profilképén sem úgy néz ki, mint a valóságban. Ugyanis az, amit Te gondolsz a saját külsődről, ahogy te látod magad, az nem a valóság, hanem egy 2 dimenziós kép. A tükörben jellemzően egy-két pózban szemléled magad (abban, amelyikben legjobban tetszel magadnak), és mivel nem tudod magad objektívan nézni, azt sem tudod igazán megítélni, hogy melyik a legjobb oldalad. Nem azért, mert béna vagy, ez mindenkinél így van. A valóságban az emberek sokkal több szögből látnak téged, ezért ők egész egyszerűen mást látnak, mint te a tükörben. Ezen logika mentén, a Tinder profilkép, amit te készítettél magadról, valószínűleg sokkal kevésbé fogja a valóságot mutatni, mint az, amit egy fotós készít, aki térben lát téged, ráadásul objektívan szemlél. És akkor ismét felmerül a kérdés: hol itt a csalás?


A nem szakmai részével pedig ezért nem értünk egyet:


Ha a profi fotó csalás, akkor az agyonfilterezett szelfi micsoda? Instán mindannyian látunk minden egyes nap képet elvileg ismerős arcokról, akiket fel sem ismerünk a fotón. Mert rajta van a szépítő filter, utólag dob magára egy kis sminket, átszínezgeti, kicsit lefarag a karból-combból, odabiggyeszt egy dús szempillát és egy formás szemöldököt. Neked meg fogalmad sincs ki ez, amíg el nem olvasod a nevet.


Nos, ne hidd, hogy a Tinder társkeresés nem ilyen. Ott a szépszemű, vékony cukicsaj, aztán találkozol vele, és alig ismered meg. Mert a szemét egy kicsit nagyította a képen, a szempilláit kicsit hangsúlyosabbá tette, a bőrét egy kicsit simábbá stb.

Még jobb a szándékosan fölülről lőtt szelfi, ami köztudottan keskenyíti az arcot, így lényegesen vékonyabbnak mutatja a képen szereplőt, mint amilyen valójában. Nem mintha a túlsúly bűn lenne, de hát arról van szó, hogy ne mutassuk magunkat másnak, mert az csalás, nem?


És akkor a csajoknak ott a smink. Néhányan annyira át tudják magukat alakítani egy kis pingálással, hogy az már inkább maszkírozásnak felel meg. Mellesleg ez kifejezetten arra hivatott, hogy szebbnek mutassa a lányt a valódi állapotnál, ugye? Akkor ez miért is nem átverés?


A végtelenségig sorolhatnánk a példákat, hogy mi az, ami sokkal inkább torzítja a valóságot, mint egy profi fotó, aminek ez egyébként egyáltalán nem is célja. Ha jó a fotós, akkor igenis te leszel a képen, nem egy rád nyomokban hasonlító, de szebb/jóképűbb személy.


Nem hiszed? Gyere, próbáld ki! Nem tudunk helyetted becsajozni/bepasizni, de egy kezdőlökést tudunk adni a sikerhez – a többi már rajtad fog múlni!






bottom of page