top of page
  • Szerző képeAnita

Amit a Tinder csaló sorozatból tanultunk: mit tehetsz nőként, hogy ne legyél veszélyben?

Frissítve: 2023. ápr. 26.

Az online társkeresés vonzó lehetőségnek tűnik a mai, rohanó világban, hiszen lényegesen leegyszerűsíti, célszerűsíti a folyamatot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennek a módszernek ne lenne hátránya; mint mindennek, ennek is van egy kevésbé előnyös oldala. Ez leginkább annak tudható be, hogy az online világban könnyebb dolga van az embernek, ha hamis képet szeretne mutatni magáról. Jó esetben ez csak annyit jelent, hogy a potenciális randipartner csak a szebbik oldalát mutatja meg, rosszabb esetben azonban egy teljesen más emberrel találkozhatunk élőben, mint akire számítunk – és ez olykor nem is veszélytelen, főleg, ha nőként keresel partnert online.



Mire ébresztett rá a Tinder csaló sorozat: a nők kiszolgáltatottabbak


A lányokba gyerekkoruk óta belenevelik, hogy sötétedés után ne mászkáljanak egyedül, és válogassák meg, hogy kivel maradnak kettesben. Nem véletlenül: a nők fizikuma általában gyengébb, ezért bizonyos értelemben kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a férfiakkal szemben.


Ebben a kontextusban gondoljuk végig, milyen veszélyeket rejthet egy nő számára az online társkeresés: vadidegen embereknek kell bizalmat szavazniuk néhány netes beszélgetést követően. Tudjuk, hogy a neten mindenki azt mond magáról, amit csak akar, tehát sosem lehet benne biztos az ember lánya, hogy nem egy pszichopatával készül randizni.


Légy résen, ha randiappot használsz!


Ez elég ijesztően hangzik, nem csoda, ha nőként el is ment a kedved az egésztől. De szerencsére azért vannak eszközök arra, hogy csökkentsd az esélyét annak, hogy olyan emberrel találkozz személyesen, akivel nem szeretnél. Ehhez kicsit résen kell lenned az online beszélgetések során, időt kell adnod a másik megismerésére, ajánlott több platformon is kommunikálni, és persze nem árthat egy kis kutatómunka sem.


Oké, tudjuk, ez elég macerásnak tűnik így, de még mindig sokkal nagyobb az esélyed online megtalálni az ideális társat, mint arra, hogy a villamosmegállóban szólít le a herceg fehér lovon – szóval talán mégis megéri az energiabefektetést.


Adunk néhány tippet, hogyan mehetsz viszonylag biztosra a potenciális randipartnereddel kapcsolatosan!


Alaposan nézd meg a profilját!


Vannak olyan profilok, amik ránézésre picit gyanúsak, biztosan Te is találkoztál már ilyennel: beállított, modellszerű, profinak látszó képek, bemutatkozás nincs, vagy csak egy romantikusnak ható idézet, esetleg tipikus jófiús sorok. Az egész túl tökéletesnek tűnik, hogy igaz legyen, és rendszerint ez be is igazolódik: a pasi kamuképpel próbál csajozni, vagy éppen olyan infókat, képeket szerezni nőktől, amiket nem szeretnek akárkivel megosztani.


Nem azt mondjuk, hogy ne is adj esélyt egy ilyen profilnak, de figyelj rá fokozottan! Ne vegyél készpénznek mindent, amit mond az illető, ne ossz meg magadról olyasmit, ami később kompromittáló lehet; se képet, se információt (mondjuk amúgy se, de így főleg).


Kérdezz okosan!


Amikor beszélgetsz valakivel, kérdezz minél többet róla, a szokásairól, munkájáról, hobbiról! Ugyanazt a kérdést megpróbálhatod többféleképpen is feltenni, így van rá esély, hogy ha valamiben nem mond igazat, elárulja magát. Vigyázz azonban, hogy ne vallasd a beszélgetőpartneredet; nem kell mániákusan a hibát keresni, elég, ha igyekszel a lehetőségekhez képest alaposan megismerni a másikat, releváns kérdéseket teszel fel, és valóban odafigyelsz a válaszokra; fel fog tűnni, ha valami nem kerek.


Ne rohanj a randira!


Tudjuk, sokan nem nagyon szeretik húzni az időt online beszélgetésekkel, ráadásul ezek hajlamosak gyorsan kifulladni, ezért van egyfajta nyomás az emberen, hogy minél előbb jusson el a randiig. Biztonsági szempontból ugyanakkor nem feltétlenül jó taktika néhány mondat után randit szervezni estére – ha ezt teszed, tényleg fogalmad sem lesz, kivel találkozol. Néhány napot mindenki tud várni, ennyit nyugodt lélekkel rászánhatsz az ismerkedésre, mielőtt személyesen is találkoznátok. Ha a másik fél ezt nem fogadja el, és nagyon erőlteti a mihamarabbi randit, lehet, hogy jobb lesz elengedni.


Beszélgessetek más platformon!


Erősíthet a bizalmon, ha a partner (és persze Te is), hajlandó kilépni a randiapp keretei közül, és máshol is beszélgetni, például Messengeren. Kezdeményezhetsz videochatet is, így teljesen biztos lehetsz abban, hogy azzal az emberrel beszélgetsz, aki a képeken látható. Ez nem könnyű, mert sokakat feszélyez a kamera, és nem szívesen folytatnak videóhívásokat. Ebben az esetben ne erőltesd a dolgot, viszont legalább egy telefont ejtsetek meg a találka előtt.


Végezz kutatómunkát!


Mielőtt bárkivel is találkoznál, menj át egy kicsi Columbo-ba, és nézz utána az illetőnek a közösségi média felületeken! Nem biztos, hogy sok mindent találsz ismeretlenül, de ismerősként már rendesen látod az illető Facebook profilját – mielőtt találkoztok, célszerű eljutni odáig, hogy bejelöljétek egymást. Nagyon árulkodó lehet, hogy miket lájkol, miket oszt meg, milyen fotókat tesz fel stb.


Találkozó csakis nyilvános helyen


Azt hinné az ember, hogy ezt nem kell külön hangsúlyozni, de a gyakorlat sajnos azért mást mutat: nincs első randi a pasi lakásán (vagy a tiéden), elhagyott parkban, folyóparton! Csakis nyilvános helyen, ahol sokan vannak: kávézó, étterem, bowling pálya, népszerű sétálóhelyek… rengeteg lehetőség van, a lényeg, hogy legyenek körülöttetek emberek. Még jobb, ha ezt nem csak az első randin tartod be, hanem minimum az első 2-3-nál, különösen a saját lakásban találkozást.


Ne áruld el, hol talál meg!


Az előző pontban említettük, hogy eleinte ne hívd meg a pasit magadhoz, de azt se áruld el, hogy hol dolgozol, és hova jársz a szabadidődben! Beszélhetsz természetesen a munkádról, de ne mondj konkrét cégnevet, elárulhatod, hogy szeretsz teniszezni, de nem mondd el, hová szoktál járni! Ez kicsit paranoidnak tűnhet, de amíg nem nagyon ismered a másikat, jobb, ha nem tud rólad semmi olyat, ami lehetővé tehet egy esetleges későbbi zaklatást – ráérsz ezeket akkor megosztani vele, ha már tudod, hogy szeretnéd szorosabbra fűzni a kapcsolatot.


Hallgass a belső megérzéseidre!


Ha a randin bármilyen okból rosszul érzed magad a férfi társaságában, úgy érzed, valami nem stimmel, zárd rövidre, és többet ne találkozz vele! Valószínűleg oka van annak, hogy így érzed, ne próbáld meggyőzni magad azzal, hogy nincs semmi konkrétum, ami alátámasztaná az ódzkodásodat, és egyébként is, helyes a pasi. Hallgass a belső hangra, és engedd el, ha nem tudsz maradéktalanul feloldódni a társaságában, esetleg fenntartásaid is vannak!


"A neten ismertem meg..."


Bár az online társkeresés jó dolog, nem tagadhatjuk le, hogy vannak rizikói, főleg a nők számára. Mindenki ismer olyan rosszra fordult történetet, ami úgy kezdődik, hogy „a neten ismerkedtünk meg”…


Ennek ellenére kár lenne elvetni ezt a lehetőséget – érdemes inkább megtanulni, hogyan tudod minimalizálni a kockázatot. Figyelj oda a jelekre, légy résen a beszélgetéseknél és ne siess sehova: ha normális a srác, kibír pár nap beszélgetést a randiig, Te pedig ez idő alatt nagyjából fel tudod mérni a terepet. Fontos, hogy ne hagyd magad befolyásolni a tempót és a találka helyszínét illetően, és vigyázz, mit osztasz meg magadról! Így tudod leginkább garantálni a saját biztonságodat.


Rossz képekkel sokkal kisebbek az esélyeid


Használhatsz bármilyen appot, ha rosszak a képeid, nem lesz sikered.


Ezt egy Cambridge-ben készült kutatás mutatta ki, amiben 200.000 női, és 300.000 férfi Tinder profilt vizsgáltak meg. A közölt esettanulmány alapján 80%-al csökken az esélyed, ha nem társkeresőre optimalizált képeket használsz.


A társkeresőkön tehát a kép dönt, ezért ha még nincsenek jó képeid, érdemes először ezt rendbe tenni.


Ezért van a társkereső fotózás szolgáltatásunk, amiben olyan képeket csinálunk rólad, amik nagyobb eséllyel működnek, és a társkeresők algoritmusa szeretni fog téged.




Ha érdekel erről több infó, látogass el ide:


bottom of page